Monday, March 27, 2017

The Curse of The White Blood

Assalamua'laikum

Kerana hasad dengki dan fitnah, dia dibunuh
Kerana hasad dengki dan fitnah juga, Pulau Langkawi menerima bahana menjadi padang jarak padang tekukur selama 7 keturunan
Mahu menyesal, tiada gunanya...


Entry sebelumnya di sini

Lepas dah syiok mandi-manda jadi mermaid time island hopping tu, petangnya kami ke Makam Mahsuri. Yeahhh! 😁

Jangan sembang lebih lah konon x tau pasal sejarah Mahsuri ni πŸ˜’. Kisah Mahsuri antara sejarah yang famous, even omputeh pon tau pasai ni.

Otw nak masuk tu, memang banyaklah gambar keturunan Mahsuri ni. Ada juga terselit gambar Wan Aisyah, iaitu keturunan Mahsuri yang kelapan. Lahirnya Wan Aisyah sebagai keturunan kelapan, maka Pulau Langkawi bebas dari sumpahan.

Terkujat i, ingatkan manusia betoi πŸ˜’ Sekali pandang, macam hidup 😨

Makam Mahsuri, tak masuk dalam. Skodeng dari luar ja

Seram sejuk masuk rumah ni 🏠(x silap aku rumah Mahsuri). Setiap rumah dorang ada tampal nama tuan punya rumah, jadi kita tau la kita masuk rumah siapa. Berhadapan dengan rumah ni, ada kantin untuk isi perut
Mata aku asyik jeling buaian ni πŸ‘€. Risau pula tetiba ayun sendiri

Kat belakang tu telaga tempat Mahsuri mandi. Ikut cerita, siapa yang mencuci muka dan minum air dari telaga tu... muka akan cantik dan sentiasa berseri. Aku just cuci muka gitu-gitu ja di telaga ni. Di sebelahnya ada gerai kecik jual air telaga ni letak dalam botol. Harga aku x tau pula sebab aku x beli πŸ˜‰

Masa aku adjust nak cari sudut yang ok, tetiba nampak bayang hitam budak lelaki dalam umo sekitar 11-15 tahun camtu di sebelah Nuget (tudung oren bunga-bunga 🌸) πŸ‘¦. Otomatik aku pusing kepala sratuslapanploh darjah. Eh eh, takda pula budak tu 😱. Yang ada cuma tiga remaja lelaki yang syiok bergambar x hengat dunia πŸ‘¨πŸ‘¨πŸ‘¨. Tu pun jauh sikit dari tempat kami. Kalau aku nak tuduh depa, macam x logik pula. Kyra pun nampak ada bayang hitam tu. Dorang yang lain x perasan. Ok, ni kali kedua ada yang nak join wefie selepas di Dataran Lang πŸ˜‚ kisahnya di sini πŸ‘‰ http://nourayuadieb.blogspot.com/2017/03/kisah-seram-di-dataran-lang.html

bye Kampung Kedah

Yang paling best, jalan masuk dan keluar banyak pameran galeri 😁


Harga masuk dalam RM10 camtu. Kalau bercuti dengan family ke Langkawi, memang aku bawa dorang pi Makam Mahsuri ni πŸ‘

Lepas dari Makam Mahsuri, kami ke HIG (Haji Ismail Group) pula nak shopping coklat 😍 Memandangkan cuti sem lama lagi, jadi aku beli untuk diri sendiri ja. Lagipun tempat tinggal aku sebelah Labuan ja. Boleh beli coklat di sana. Sama ja macam di Langkawi.

Balik dari HIG, round kedai-kedai kat Pantai Cenang tu. Sana sini orang sedut shisha 😠

Nak baca kisah Mahsuri, boleh klik sini πŸ‘‰ Sumpahan Mahsuri




54 comments:

  1. Pernah pergi sini! Hehehe dapat tahu lebih lannut tentang sejarah kan? Tapi tak jumpa pulak beras terbakar tu. Tak tahu kat mana. Haji Ismail group tu memag best borong coklat hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beras Terbakar kat Padang Matsirat, Syed

      Delete
    2. Tak prnah gi sana lagi... Tp kalau gi pun terbayang coklat je la kot xD

      Delete
    3. coklat x boleh tinggal πŸ˜„

      Delete
  2. Masa pergi langkawi tempoh hari tak sempat nak singgah makam mahsuri.

    Next time la jawabnya. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. next time kena singgah taw! best πŸ˜„

      Delete
  3. Huhuhu ghamai pulak nak 'menumpang' wefie ye,...Serammm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah, nasib hati sado πŸ’ͺ kalau x, fengsannn

      Delete
  4. Pandai mereka maintain rumah mahsuri tuh!

    ReplyDelete
  5. Kak ana pun dah pernah ke sini. Yeahh =)

    ReplyDelete
  6. Tak rugi pi Langkawi ni selain dari melihat sejarah mahsuri ,dapat juga membelibelah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat juga buat aktiviti air πŸ˜„

      Delete
  7. Pada pandangan saya, Mahsuri tu bukan cerita sejarah. Tak terketogeri di dalam sejarah. Macam faktor2 yg tak lengkap, seperti tarikh. Boleh ke manusia macam dia berdarah putih sedangkan Nabi saw pun berdarah merah macam kita.

    Rumah u kat dgn labuan ye. Nanti saya sampai sana. U sediakan coklet untuk saya. See u Nour.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhhh, sy salah bg info. sepatutnya lagenda mahsuri kan πŸ˜„ tq bg penerangan. ha ah, sebelah labuan ja tapi kena naik feri juga utk ke sana πŸ˜‚ jd kira jauh juga

      Delete
  8. hye awak. baru hari ni saya ada kesempatan nak BW ke sini... terima kasih sebab baca entry2 saya... btw, langkawi sangat best... kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat sangat sangat best πŸ˜„ macam nak pergi lagi dua tiga kali

      Delete
  9. Kena pergi tengok sendiri baru boleh rasa apa perasaan duduk situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, betul tu. sy dah rasainya sendiri πŸ˜„

      Delete
  10. Macam ada pergi tapi lama dah zaman muda remaja gitu.. hehehe..
    Wah.. Ada yang nak joint selfie nampak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, nak meriahkan lagi tu yg ada nak join tu πŸ˜‚

      Delete
  11. seronok dapat melawat tempat sejarah ni.. mungkin ada juga yg tak tahu tentang sejarah yg ada.. so, bolehla tau bila melawat ketempat2 camni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat seronok. otomatik jiwa menyerap semangat patriotik πŸ˜„

      Delete
  12. hahaha. macam seram je kan . malam2 mmg tak berani masuk lah. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. malam2 x dapat masuk, dah tutup jam 6 ptg πŸ˜‚ kalau malam, sy pon x berani πŸ˜‚

      Delete
  13. Seronoknyaaa jenjalan Langkawi,, hehehe dulu mai pernah duduk sana kejap, so dah tak rasa excited tu dah, cuma rindu je yang ada. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon dah rindu langkawi. nak buat aktiviti air πŸ˜„

      Delete
  14. Masa hakak pergi Langkawi dulu banyak tempat yg mereka tgh renovate.
    Agaknya depa nak mengurat tu Nour, maklumlah semua anak dara hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak ngorat pon, janganlah dengan cara yg menakutkan πŸ˜‚

      Delete
  15. Bestnya dapat pegi langkawi. blog saya http://cararesepi.blogspot.my/

    ReplyDelete
  16. hurm..teringat masa pergi sana memang bergambar dekat buaian tu siap berpaut lagi.time tu memang tak fikir apa2.tapi ramai kata makam ni macam seram sikit.biasalah, tempat banyak patung2 macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kawan sy cakap, kalau tempat banyak patung ni ada penunggu 😱

      Delete
  17. Pernah pegi masa kecik2 dulu and buaian tu, my cousin pernah naik.. Tak tau la masa kat situ, ade orang main seruling and org ttbe berkurumun kat kitorg.. Yang kitorg buat rumah mahsuri tu macam rumah sendiri.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak gi dekat2 buaian tu pon terasa seram πŸ˜‚ nasib hati sado πŸ’ͺ pegi jugalah bergambar

      Delete
  18. Tk henat la pegi langkawi tp tk pegi tmpat mahsuri, ye dak? Tapi mek klau smpai lgkawi tmpat mek nk pegi gunung mat cincang, mek nk naik cable car and jalan kat jmbtan dia tu. Dgr org cite crewpy. Jadi nk experienced sndiri creepy tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gunung mat cincang tu temoat telaga 7 ehhh? nak juga jalan kat jambatan tu. sky walk ehhh

      Delete
  19. Kalau ke langkawi mmg wajib tanya khabar pak cik husin ismail tu eheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang wajib singgah juga jenguk2 pakcik husin ismail πŸ˜‰

      Delete
  20. Siqah pun seram bila baca part buaian tu. Hihi. Jangan tetiba hayun sendiri. Haih, tak cukup tanah nak lari nanti. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau hayun sendiri maybe tuduh angin πŸ˜‚ segan juga nak tunjuk takut, ramai org. wkwkwkwkwkwk

      Delete
  21. Tak sah gi Langkawi kalau tak singgah kat HIG...hihi..#shopping

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan πŸ˜„ kalau x shopping pon cuci mata ja

      Delete
  22. ini memang termpat wajib kalau ke negeri kedah...

    ada banyak cerita mengenai mahsuri ada kata dia orang yang baik....sebab itu diuji dan juga mengenai kisah darah putih tu...wallahu'alam

    ReplyDelete
    Replies
    1. wallahu'alam... yg penting satu lagenda yg menjadi tanda tanya tentang kesahihannya

      Delete
  23. cerita mahsuri sangat popular sehinggalah ke hari ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, sebab kisah mahsuri ni sngt unik

      Delete
  24. buat makin teringin nak pergi langkawi.
    femes lagenda mahsuri nie kan. rasanya semua tahu cerita dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti plan la bercuti ke langkawi πŸ˜‰

      Delete
  25. macam seram juga umah mahsuri tu. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk kat dalam tu, tetiba ja dtg rasa seram tu πŸ˜‚

      Delete
  26. kalau buaian tu berayun sendiri mcm mn? nk stay ke nak cabut? hahahaha


    hari tu x msk pun sini sbb dah ptg n nk tutup so snap pic dpn kawasan ni je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak stay ja. kalau cabut takut plak jatuh tersembam. dah lah ramai pelancong dr indon time tu :p

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb