Wednesday, August 24, 2022

Baby HA

 أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ، مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّةٍ


Ikut REDD sepatutnya baby HA lahir 13/07/2022. Tapi pakar suh warded 28/06 di Hospital Likas & pilih induce atau czer 😆 Disebabkan kepala baby sudah di bawah & xda masalah lain, dengan yakinnya pilih induce 🙊


29/06 (38w), dlm jam 08++ am gitu pakar bagi induce insert ubat mcm pil. Lepas 6 jam, langsung xda bukaan & ubat tu x cair pon di dalam. Doc tolong2 juga bantu bukaan guna jari. 6 jam kemudian, bukaan 1cm.


30/06, doc proceed with induce belon dlm jam 11++ am gitu. Time pasang tu, ada ngilu sket. Doc bagi masa 24 hours. Mimang struggle gilak buat squat & round wad macam YB supaya bertambah bukaan tu.


01/07, x ingat jam berapa pakar datang pi check then decide cabut tu belon. Bukaan 3cm. Terus sambung squat & jd YB. Doc plak terus book LR 😆 Petang tu, bukaan sudah 4cm berkat squat tapi lom kena tolak masuk LR.


02/07, dalam jam 08++ am kena surung masuk LR & pasang induce drip. Time ni aku baru lepas bekpes tu pon kelam kabut 😆 Di LR, nurse offer epidural/ entonox gas/ phetidine @ morphine. Sebab xda rasa sakit yang melampau dari 29/06 tu, jadi pilih entonox gas. Yang sakit tu time pakar kasi pecah ketuban & pasang tube kencing. Pesan dengan laki, lepas solat Zohor & lunch baru masuk LR. 4 jam kemudian, bukaan masih sama 4cm. Terus nurse pujuk untuk cucuk morphine atau epidural supaya baby x stress. Sebelum2 ni, banyak kali aku terbaca kesan epidural so aku rejected & pilih morphine.


Lepas 4 jam, bukaan masih 4cm. Pakar suh pilih, maw teruskan lagi 4 jam atau czer. Aku cakap maw tunggu lg 4 jam manataw ada sinar bukaan terus p 10cm 🙊 Terus nurse cucuk morphine kali kedua. 4 jam terakhir ni la merasa contraction pain yg dahsattt. Nasib la laki sudah masuk LR, merasa juga la dicakar 😆 Jam 11++ pm, bukaan masih 4cm. Pasrah ja la czer yang penting baby selamat ❤


Selesai tukar baju dari pink ke biru, sign itu ini terus kena surung masuk OT. Masuk ja OT, akhirnya beetemu juga aku dengan epidural 😭 Time suntik tu, x terasa langsung sebab aku dah setengah mati menahan contraction. Nasib dalam OT tu warganya semua santai 😁 Pelan2 hilang rasa sakit, terus rasa separuh badan kebas. Pastu peliks napa badan aku bergegar macam parkinson ni. Rupanya effect epidural. Doc terangkan la itu ini itu ini. Aku iya2 ja sebab dah mamai time tu. Last2 aku tanya, boleh aku tidur? 😅😅😅 Ngantuk gilak weyh, lapar lagi 😆


03/07 (38w4d), SubhanAllah MasyaAllah Alhamdulillah lahirlah si princess solehah kesayangan Mummy Abi 😘

Assalamua'laikum kesayangan Mummy Abi ❤


Helena Azzinnirah

Helena - cahaya rohani

Azzinnirah - wanita solehah

0011am, 3.07kg


Dalam jam 01++ am, kena surung keluar pastu sebelum masuk wad, check BP. Time ni mata sudah segar, baru aku perasan keadaan luar OT tu macam bilik mayat 😆😆😆 Gerun juga la, terus bercerita dengan nurse yang bertugas. Yang penting dorang semua peramah 😬 Laki aku rupanya time ni x taw aku sudah selesai czer 😆 Setia dia tunggu depan OT tu, nasib guard x halau. Aku pon x dapat kontek dia sebab fon dia yang pegang. Dalam jam 03++ am, baru laki dapat jumpa baby untuk azankan. Alhamdulillah 😊


Genap seminggu aku check in di Hospital Likas tu, sampai nurse di wad K1 & K2 kebanyakannya kenal aku 🏨 Alhamdulillah, sekarang baby HA sedang membesar dengan sihatnya insyaAllah ♥


Ohhh ya, surung tu maksudnya tolak k 😉






No comments:

Post a Comment

Assalamua'laikum
Jangan lupa tinggalkan jejak anda di sini

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb