Wednesday, February 15, 2017

Sotong Goreng Tepung Campak-campak Tapi Rangup Dan Sedap

Assalamua'laikum


Semalam, first time try masak sotong goreng tepung 🐙. Menjadi jugalah dengan resepi campak-campak 😂 Yang penting, bila masuk mulut kesedapannya... perghhh 😍 

Tak plan pun nak masak sotong goreng tepung ni. Jadi, guna ja la bahan yang ada di rumah.

Bahan-bahan:

1) Sotong
2) Garam
3) Tepung gandum
4) Lada hitam
5) Telur
6) Minyak


1) Memula, potong & bersihkan sotong 🐙 Aku potong ikut suka hati aku.

2) Pastu, gaul tepung gandum + lada hitam + garam + telur. Sukatan ikut korang la. Aku main campak ja 😝 Dah gaul, masuk sotong kat dalam tu. Aku biarkan dalam 5 minit camtu.

3) Panaskan minyak untuk menggoreng. Sebelum masak, celup sotong 🐙 sekali lagi dalam tepung gandum tanpa campuran. Means, hanya tepung gandum ja. Pastu, gorenggg...

4) Bila dah masak, aku tos dulu guna penapis baru letak kat pinggan yang bertisu. Ehhh, bab menggoreng tu tugas adik aku sebab kalau dia yang goreng perghhh... rangup gila...


Dugaan besar menggoreng sotong ni minyak banyak memercik. Tabah ja la... 






54 comments:

  1. akak tak pernah jd buat sotong goreng ni... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba guna resepi sy 😄 manatau menjadi 😉

      Delete
  2. rupa lain cerita yg penting sedap kan ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, yg penting sedap 😍. perut pun kenyang 😄

      Delete
  3. Sotong goreng tepung memang sedap. tapi bab meletop tu tak tahan. hehe. macam bersilat pun ada. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. panas juga hati mcm panasnya minyak tu 😠 meletop bukan alang2

      Delete
  4. sedap sedap sedap ... samalah kita, bab masak buat yang simple2 ja, tp yang penting sedap...hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, biar simple yg penting sedap & perut blh hadam 😄

      Delete
  5. Macam KFC... Memang sedap kalau buat waktu petang, dah lah cuaca sejuk... minum air panas lagi... aishhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghhh, sotong tu pun kena makan time rangup 😍 krup krup mcm makan kopok 😄

      Delete
  6. Sedapnyaa makan petang2 cicah sos. :P

    ReplyDelete
  7. sedapnyaaa.. sy suka sngt sotong goreng tepung. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat kedai, mahai kan. baik buat sendiri 😄

      Delete
  8. Okay sedapnya sotong goreng tepung! saya suka semua benda yang buat macamni haha.
    Kecuali kalau peria goreng tepung tu pelik sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. peria goreng tepung 😱? ok, first time dengar

      Delete
  9. Saya ni bila baca kat entry ni faham. Bila buat nanti bimbang tak faham. So saya cadang, bila nour goreng tu, pos kat saya sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try resepi simple ni 😉, sy pon first time try 😄 nnt kalau sy pos, x rangup dah 😂 serupa makan kopok masuk angin nnt

      Delete
  10. kalau sotong masak apa pun memang akak suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama kak 😄 sedap kan. setakat ni baru try masak kicap, goreng tepung & sos. kalau kat kedai, selalu order nasi goreng sotong 🐙

      Delete
  11. sotong dilaut, minyak petrol naik harga, dlm kuali juga bertemu., ehhh silap2 hahar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. minyak petrol, harga naik, minyak masak pun harga naik, dapat sotong diangkat naik, selesai masak masuk di perut 😱😂

      Delete
  12. tq visit my blog.
    http://najwazahid94.blogspot.my/2016/05/surat-pu-rahmat-kepada-mira-filzah.html

    ni link surat pu rahmat tu. hehehehe.

    ReplyDelete
  13. Makan panas2.. ratah je kan. best tuuu..

    ReplyDelete
  14. memang sedap makan sotong goreng tepung....

    ReplyDelete
  15. Wah..goreng pun sodap...krup krap..krup krap

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kena rangup, baru ada bunyi krupkrapkrupkrap 😄

      Delete
  16. sy bt sotong tepung ni biasa tak jadi sgt.tapung tak lekat.nyampah tul...

    ReplyDelete
  17. wah nmpk pun sedap...dh lama xbuat biasa beli yg segera n goreng...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg segera x pernah jumpa. x pernah cari pun 😄

      Delete
  18. elsa tak makan sotong lah pulak hukhuk. tapi boleh mintak ibu buatkan untuk abah nieyh haha. thanks for sharing :)

    singgah isi tabung. elsa ada cerita baru :) http://elsaalicious.blogspot.my/2017/02/kenapa-ibu-sorok-spicy-korean-ramen-elsa.html jemput join ga elsa jugak tau :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Elsa. sy x janji tau join GA Elsa 😏

      Delete
  19. x pernah buat sotong goreng tepung ni...guna tepung gandum jer...boleh cuba nanti..

    ReplyDelete
  20. Salam singgah, done follow blog ni. wah sedapnya sotong goreng tepung. thanks share resepi. boleh try nanti. :D

    ReplyDelete
  21. Campak campak tulah yg sedap NA. Alahai tengok gambo tu... teringinlah pulak nak makan sotong goreng tepung memalam cenggini

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan 😄 mesti resepi campak2 yg jadi pilihan tekak 😉

      Delete
  22. Janji perut anak2 kenyang.. Alhamdulillah.. ;)

    ReplyDelete
  23. selalunya kalau masak campak-campak mesti jadi. tapi bila ikut resepi eh, tak jadi pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut resepi, kengkadang lain rasanya kan

      Delete
  24. Feberet husb lya ni.. Lya biasa tkg buat adunan tepung tu je..bab mengoreng takut la..meletup2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan 😄 kalau dah minyak tu meletup-letup... sngt menyeramkan 😒

      Delete
  25. Tengah -tengah blogwalkig blogger-blogger lain .. baru perasan hari saja dah 4 resepi berkaitan sotong .hehe ..btw sotong goreng tepung sedap dicicah bersama sos thai

    ReplyDelete
    Replies
    1. terliur tak? 😁 tapi, masa buat sotong goreng tepung ni takda sos thai kat rumah 😂

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb