Saturday, February 25, 2017

قيصه جيرن سبله رومه 1



السلام عليكم


مولا-مولا ماس ڤينده ك كوالا كتيل، كامي توجوه اورڠ مڽوا د سبواه رومه ترايس 🏠 يڠ سدرهان لواس. سيوا سبولن اداله رم700 💰، معنىڽ سأورڠ رم100. ساتو سمستير ساج كامي مڽوا د رومه ايت.

ماسوق سمستير توجوه، كامي ڤينده مڽوا ك سبواه رومه دوا تيڠكت. ستله تاور-مناور دڠن توان رومه بارو، دي برستوجو اونتوق لتق هرڬ سيوا رم700 😏. الحمدلله، تريما كاسيه توان رومه بارو 😘. سبنرڽ، اكو تق ايڠت نام دي 😂.


رومه سبله كانن كامي كوسوڠ، تياد اورڠ مڽوا. تاڤي رومه سبله كيري، ڤلاجر للاكي 👨 يڠ مڽوا دالم سڤولوه اورڠ. اد جوڬ يڠ اكو كنل سبب ساتو كليه. سوده نامڽ برجيرن، كادڠ-كادڠ كامي برتوكر ماكنن 🍛🍝. دسببكن سراي بلاكڠ رومه كامي ماتي دماكن سيڤوت بابي، جادي سلالو جوڬ مينتا دڠن رومه سبله. سراي دوراڠ سڬر، ريمبون ده ماچم رمبوت ڤونتيناك 👻.


باڽق-باڽق رومه د ڤرومهن ايت، هاڽ رومه كامي يڠ مالس ماهو توتوڤ ڤاڬر كچوالي مالم 🌃. كالاو مالم ڤون، كامي توتوڤ ڤاڬر دالم جم سبلس مالم. كالاو سياڠ، اد اورڠ اتاو تياد اورڠ، ڤاڬر رومه تربوك لواس. راس سلامت سبب رومه سبله تق ڤرنه تياد اورڠ.


ساتو هاري، كامي بارو باليق دري كلس. تركجوت 😱 سبب ڤاڬر رومه ترتوتوڤ. ترڤقسا تورون دري كريتا 🚗 اونتوق بوك ڤاڬر. تيبا-تيبا ترنمڤق نوتا چينتا 📝 دسليت دكت ڤاسو. ماسوق رومه، سموا كامي كتاوا ڬوليڠ-ڬوليڠ اتس لنتاي.


سبنرڽ، باسيكل مريك دوا بواه تله دچوري. سبب ايت مريك سلالو برهاتي-هاتي، تاكوت ڤيسڠ بربواه دوا كالي. ڤاتوتله ڤاڬر تق ڤرنه تق توتوڤ 😂

باءيق جيرن سبله رومه 😉! تاڤي، كامي هاڽ توتوڤ سبله ڤاڬر ساج 😁. كامو كن اد 😘، سباڬاي هيرو كامي 😏
كاميله مڠسا يڠ مڽراهكن دان منريما ماكنن دري جيرن سبله




34 comments:

  1. Nour...guna jawi eh? ...
    dah lama tak baca tulisan jawi ni ...
    berbelit lidah belajar nak menyebut, haha ...

    have a nice day girls ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, nak memartabatkan kembali tulisan jawi 😍. lagipun dah lama tinggai. takut makin lupa pula 😥. tu yg try updated entry guna jawi 😄

      Delete
  2. hahaha nice lah baca entry ni. respect untuk effort tulis dalam jawi. Tak pernah tulis jawi pakai laptop mesti meraba nak cari huruf satu-satu. Kuala ketil? belajar dekat KUIN ke? haha sweet betul jiran tu siap berpesan-pesan lagi. Macamtulah jiran yang kita cari hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah biasa buat assignment tulisan Arab 😄 memang dah ada kat keyboards 😉 tapi, nak translate jawi tu yg susah. dah macam imla' 😂 dah lama tinggal jawi kan. ha ah, bljr kat KUIN 😁 dah dorg satu rumah tu jaksa asrama dulu, tu yg tegas sikit bab keselamatan 😂

      Delete
    2. ohhhh kalau dah biasa senang lah kan. akak saya pun belajar dekat situ dulu hehe. takpala rasa selamat sikit ada jiran camtu.

      Delete
    3. owhhh, dia course apa? sy sesi 2012/2013. kot2 kami kenal 😄

      Delete
  3. Comel je pesanan jiran tuh. Eh, okeylaa sewa rumah macam tu untuk rumah dua tingkat. Kan? Sebab taktau sangat pasal sewa menyewa nih sebenarnya. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, dah kira ok dah dpt RM700 utk 2 tingkat. semua kelengkapan yg penting disediakan 😍

      Delete
  4. hahaha. tergezut gk artikel dalam jawi. lama xbaca jawi gigih nak baca satu persatu tadi. hahaha. btw nice effort. hehe. sweet je jirannya pesan sampai gitu sekali. jarang jumpa jiran camni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun gigih juga perah otak nak ingat balik ejaan jawi tu 😂 sweet sngt kan, seminggu takleh bertembung dgn dorang. malu 😄

      Delete
  5. Both rumah sewa tu murah, masa kat Shah Alam,duduk flat tingkat 4 still RM1200 satu rumah. Adoi, dah susah parking, muka jiran pun tak pernah jumpa, semua masuk rumah tutup kunci, bahaya kan Shah Alam. Rugi2.


    Hahaha bestlah berjiran mcm tu, caring gituee. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tmpt kami tu pun bahaya juga, rumah student pompun semua tutup siang malam. rumah kami je degil asyik buka pintu, tingkap, pagar 😂 dah macam rumah student lelaki

      Delete
  6. Nasib ada jiran prihatin, eh nak serai datanglah rumah... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tanam baru serai tu kat tepi rumah 😄

      Delete
  7. perghh jawi. lama dah tak baca jawi. boleh tergagap2 :( baiknya jiran.. untung dapat jenis remind2 tak lah risau

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagipun dorg tak sombong, rajin tegur tapi tetap jg adab 😄

      Delete
  8. Dah lama tak mengadap tulisan jawi ... kena lama merenung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun lama juga perah otak nak taip jawi 😂

      Delete
  9. alamak..terlambat2 gak baca entry dh lama xbaca ikut jawi....huhiii

    ReplyDelete
  10. wah.. pertama kali jumpa blog bertulisan jawi ni.. tahniah.. memartabatkan tulisan jawi... keep blogging... walaupun saya setiap hari tulis jawi dan taip jawi... tapi tak daya nak taip entry dalam jawi.. tahniah..

    terima kasih follow blog saya yang tak seberapa tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lupa juga ejaan jawi ni, tu yg gigih nak buat entry jawi 😄

      Delete
  11. Jenuh gak nak membaca walaupun dulu memang terror.
    i org Johor.
    so paper pepagi paper jawi.
    kena paksa baca.
    now, lama dah tinggal, hancur.
    but still boleh lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy selalu baca majalah mastika, dlm tu ada story dlm jawi. merangkak juga baca,tu yg tetiba dtg ilham nak buat entry jawi 😄

      Delete
  12. Bagusnya tulis jawi.. Tp mcm mana nak taip font jawi ye?? Kena install apa2 dlu ke?? Dh lma sgt x tulis n baca jawii..blh lah asah smula

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena install dulu. kalau kat fon sy guna go keyboards. kalau d laptop pun sy install sebab buat assignment dlm arab 😄

      Delete
  13. rm700 utk sebuah rumah kira murah jg tu... kalu kt kl mmg jenuh laa nk cari...

    mmm... acu ajar sikitt cm ne nak taip jawi ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, rezeki juga tn rumah setuju nak krgkan sewa 😍 sy install tulisan jawi/ arab 😉

      Delete
  14. merangkak juga la nak baca kan...hahahaha....dah lama tak membaca tulisan jawi.. bagus jiran ni...tolong ingatkan...supaya benda yg sama tak jadi pada org lain...ada plak barang yg kena curi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sngt bagus, semua benda depa ingatkan 😂

      Delete
  15. baca satu2...huhu walaupun xpakar tp boleh baca...:)

    ReplyDelete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb