Saturday, February 18, 2017

Mee Ketam Balik Pulau Perghhh Sedap

Assalamua'laikum

Time cuti pendek ja, mesti boring 😒 sebab majoriti student Borneo/ international ja yang tak balik kampung 😢. Kehidupan seminggu tu hanya bangun + solat + mandi + makan 🍛 + tengok movie 💻 + tatap muka roommate kau! Kalau rajin, study 📖!

Si Nuget ni pegilah usha kat google apa kebendanya yang menarik kat Penang 😁. Almaklumlah, Penang ➡⬅ Kola Ketil tak jauh jaraknya 😏. Nak short vacay katanya lah 😝

Aku dah pernah pegi Penang dalam 2-3 kali. Jadi, temberang taik kucing 🐱 la sikit gtau tempat yang best. Semua yang aku cakap Nuget tak fokus 👂 sebab dia jumpa satu benda yang sangat tarik perhatian dia 😱. Kuajo kau Nuget tak fokus kat aku! *tarik muka masam nak mampos 😒 

Dia tertarik dengan blog yang update pasai Mee Ketam kat Penang. Tak jadi tarik muka masam lelama. Ok, siap packing barang! Haaa, bab makanan laju ja kan 😍 Bye Kola Ketil 😉

Hye Pondok Upeh, Balik Pulau 😘 Eh eh, dah sampai Penang dah. Kan aku dah gtau jarak dua tempat ni tak jauh 😄

Selalunya aku guna maps, tak berapa teror nak pakai waze 😂

Sebelum masuk simpang Pondok Upeh, ada gerai buah-buahan. Tak silap sempat juga rembat buah nangka dan sekotak limau 😍 

Nampak zink biru dan banner ni, haaa kat situlah terletaknya Mee Ketam yang kononnya sedap tu. Tapi banner ni macam baru ja 😄
Dah jumpa tempat yang dituju, memang excited gila-gila. Syok ja gostan keta, gedegang! Alamak! Terlanggar tiang pulak 😨 Matilanak!!! Tak perasan pula ada tiang puaka tu terpacak kat sana, kan dah terbang RM2++ 😞 Dahlah keta sewa 😭🚗

*semua gambar kat atas adalah dari Google 😁





Haaa, ni lah mee ketam aku 😍

Aku order yang special sebab ada ketam+udang+sotong 🐙 😁 Harga dalam RM20 tak silap aku. Berbaloi jugalah sebab kuah sedap 😘 udang dengan sotong pun besaq 😍 Cuma ketam tu yang spoil sikit, kecik! Nak termenangis aku tengok ketam tu. Aku bagi 4/5 😄 Mee pun boleh pilih, nak mee maggi atau mee gemok atau mihun. Ikut taste korang lah. Air tak payah order, dorang dah sediakan air sirap dalam satu bekas air yang besar. Nak tambah banyak kali pon boleh 😍 Tapi, aku kalau jalan memang bawa air sendiri dari rumah 😉

Banyak ja Mee Ketam kat tempat lain di Penang tu. Kat Sungai Dua ada tak silap aku tapi kami pergi kat Pondok Upeh ni.

Kami pergi tempat ni dalam tahun 2015. Haaa, kemain lama dah kan baru nak buat entry 😂




48 comments:

  1. Replies
    1. boleh waze kedai makan mee ketam berhampiran anies 😄

      Delete
  2. Sedapnya. Dah lama teringin nak makan mee ketam. Mana nak cari dekat sini 👉👈

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer google kak ana, manatau ada yg berdekatan 😄

      Delete
  3. Adeh! Lom sempat nk mkn mer ketam dah melayang rm200++

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah 😭 nasib baik jumlah tu bahagi 5 sebab kami 5 org

      Delete
  4. ketam Kecik? Mmg x puas la mkn isi pun mesti sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik udang dgn sotong besaq 😏

      Delete
  5. Waaaaa nampak sedap ni! kalau saya pun saya order meggi sedap sikit hehe. terliur tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriously, memang sedap 😍👍👍👍

      Delete
  6. Tengah hari time lapar baca pula post tentang mee ketam.. Aduhai dugaan.. 😁
    Rate 4/5 kira sedaplah 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak bagi 5/5, tapi disebabkan ketam tu kecik, isi pon sikit, tu yg bagi 4/5 😄 tapi, memang sedap 😍 nak order 2, tapi macam melampau pula 😂

      Delete
  7. kan best kalau ketam tu dah buang kulit siap2 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, tak buang masa kan 😄 boleh terus ngap masuk mulut

      Delete
  8. Hahahaha. Ayat akhir tu mmg punchline. Ingatkan baru je pergi makan mee ketam tu. rupanya tahun 2015. Mee ketam mmg nampak sedap. mmg ketara nampak ketam dia kecik. takpe la kan, udang dengan sotong besar. kenyang juga tu. hope dapat makan mee ketam cmnie juga one day. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita basi dah 😂 baru nak post 😄 nanti ada rezeki mai penang boleh makan 😄

      Delete
  9. Samalah, lebih prefer Maps dari Waze. Alamak tergodanya tengok mee ketam tu. Rugi tak try ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, senang ja cari tempat yg dituju 😄 nnt mai penang boleh try. search je at google 😉

      Delete
  10. terliurnya tengok! tengah tengah lapar plak nih..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak maggi, buh ketam. jadilah mee magie ketam 😄

      Delete
  11. Tgh plan nk g penang jln2 cr makan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat makan sy x tau sngt kecuali mee ketam ni. jgn lupa ke escape park 😄

      Delete
  12. muahaha...2015 rupanya...agaknya zink biru ada lagi tak....hehe gurau ja na...

    mee ketam ni agak famous juga...tapi takpernah sampai...

    sekarang dok famous mee udang pantai malindo balik pulau...

    kat sungai dua pun macam-macam ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya zink biru tu ada lagi, sebab banner tu pon baru. banner lama lain sikit. ohhh, x tau plal tentang mee udang pantai malindo balik pulau. yg sy tau mee udang sedap di sebelah pulau sayak, kedah 😄 kat sg dua pun ada juga mee ketam tu

      Delete
  13. ketam tak berapa besar na...di juru ada kedai mee ketam pun sempoi juga...

    bagus juga entri ni memudahkan orang yang mencari...

    lagi bagus kalau letak google maps...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, kecik & kurus. ada juga search kat google keluar tntg mee ketam kat juru 😄 sy pon x ingat jln, x dpt nak letak google maps 😉

      Delete
  14. Wahh..sedapnya. terliur tengok mee ketam dia nampak macam byk je isi tu. dappnyaa ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. isi yg lain memang banyak, penuh mangkuk 😄 tapi ketam tu ja yg spoil 😒

      Delete
  15. Perghhh, rupa diaa. Kecuq liuqq! Hehe
    Mesti payah nak makan ketam tu kan. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit gigi sebab dorg x hancurkan tang sepit ketam tu 😂

      Delete
  16. Penuh semangkuk tu Nour memang kenyang tu
    Kakak tengok pun tak kelip mata hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenyang kak, nasib baik kenyang yg teramat. kalau x, nak tambah semangkuk lagi 😁

      Delete
  17. Nama Mee Ketam tapi ketam kechik, ini tidak adil!!! huhuuuhuu.
    4/5 bintang kira sedap dah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah, dah macam Mee Udang & Sotong 😜

      Delete
  18. Replies
    1. dialukan-alukan utk pergi makan Mee Ketam 😍

      Delete
  19. t'meleleh plak air liur nih. adeh3..

    ReplyDelete
  20. Ya Allah...terliur dibuatnya haihh.. bila nk balik utagha nih hahahah

    AMERZING || https://ameridzuan.blogspot.my/2017/02/be-interesting-blogger.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa, cecepat lerrr balik pi utagha tu 😏 mee ketam menunggu 😍 takpun mee udang kat pulau sayak 😄

      Delete
  21. Replies
    1. udang dgn sotong tu yg menyelerakan 😍 tambah2 kuah lagi sedap. perghhh 😘

      Delete
  22. Adoiyai makan ketam kecik mana puas ye NA.... apatah lagi kalau isi tak de, rasa nak menangis aje haha... Tak pernahlah try makan mee ketam ni NA. Lagi pun mcm leceh je nak makan ketam sambil makan mee...Makan terstop stop gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak puas, nasib baik amik yg special, ada udang & sotong 🐙

      Delete
  23. Nyummssss...sedapnyaaa..
    Ketam ni ada musim jgk kan.. Klo time bln mgmbang isi penuh org kata..ehh..k terbalik..lbh krg camtu lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullah tu kot, prnh dgr juga musim ketam time bulan mengambang. purnama mengambanggg, ehhh terkeluar lagu dato' ct 🎶

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb