Sabahan Blogger

Saturday, May 6, 2017

Penyeksaan Dunia Yang Manusia Selalu Buat!

Assalamua'laikum

Di dunia ini, terlalu banyak bentuk penyeksaan yang dilakukan oleh manusia ke atas makhluk lain. Tapi, ada satu penyeksaan yang sangat menyeksakan. Hari berganti bulan, bulan berganti tahun, penyeksaan ini tetap ada 😢
M E N A N T I  &  J A N J I

Kau janji sesuatu pada seseorang, dan seseorang yang kau janjikan menanti kau tunaikan janji yang telah kau buat 😠

Tak kisahlah janji jenis apa, tapi J A N J I  T E T A P  J A N J I!!! 😒

Elakkan berjanji,
Kerana
Janji yang kau lafazkan, yang kau taburkan... umpama memberi sebuah harapan...

Fahami juga maksud dan perbezaan antara 'azam' & 'janji' 😏
yang ni aku terhibur 😂

25 comments:

  1. yes! cikja sangat tak suka orang yang mungkir janji ni. Kalau dah boleh nak commit, so dont give any promise to others. just keep it and told them when you are done.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan 😒 Janji hanya sekadar janji

      Delete
  2. Ada orang amik leceh je bila berjanji.
    KIta ni tertunggu2 la juga..
    Kesian kita.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan 😒 Berjanji itu ini, kita pula mesti akan tertunggu2 janji tu bila akan ditunaikan

      Delete
  3. Saya pantang jugak kalau orang yg melanggar janji. Biasanya saya memang akan tegur direct je. Tapi cuba untuk belajar bersabar (bagi ayat yang tak menusuk sangat). Hiuhiu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy bab janji tentang masa. Langgar janji, confirm sy tegur direct. Masa itu emas, akan rugi masa kita bila kita lengah2kan. Janji lain, sy boleh tolak ansur tapi jangan janji tentang masa

      Delete
  4. Salah satu sifar org munafik ialah bila berjanji dia mungkiri.

    ReplyDelete
  5. i tak boleh kalau org janji dgn time. kalau pukul 10, at 9,50 i dah ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Sebab my parents dah biasakan kami untuk menepati masa ☺ Bab langgar janji tentang masa ni, memang boleh buat darah panas mendidih 😂

      Delete
  6. Jangan berjanji kalau tak mampu untuk ditepati.

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Kah! 😂 Janji kosong si pemimpin 😒

      Delete
  8. hahahha deep btl gambar tu.. mmg ssuai bg jenis yg suka tabur jnji ni =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bikin terhibur tu gambar last 😂

      Delete
  9. hahaha kalau dia lambat cakap ja 'sila meninggal'

    ReplyDelete
  10. Sha masih lagi menanti janji..
    ada dua janji yang seolah-olah dah dilupakan.. sedih rasanya..

    ReplyDelete
  11. sebab tu orang suka guna tagline,biasalah..janji melayu...kalau boleh jangan diikut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Sy kalau berjanji insyaAllah akan ditepati

      Delete
  12. Hahaha! Baca yang last tu buat siqah gelak. Hihi. Siqah Bila dah berjanji jam berapa jumpa, biasa paling awal yang sampai daripada yang lain. Takut kena tinggal. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Lagipun sy tak suka buat orang tertunggu-tunggu

      Delete
  13. sebaik mungkin tepati janji kan.
    jgn reka alasan.
    tak tepati janji = munafiq!

    ReplyDelete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb