Friday, May 26, 2017

Air Tuak

Assalamua'laikum

Air tuak. First time minum time pergi Kelantan tahun 2015 tak silap aku. Masa tu tinggal kat rumah Hana Najwa. Kerabat Hana Najwa tanya, "pernah minum air tuak ka dak?" tapi dorang tanya versi klate la 😜 Sah-sah la aku tak pernah minum 😂

Aku tau tentang kewujudan air tuak ni pun time baca novel 'I Love You, Stupid!'. Haaa, ni la salah satu kelebihan membaca. Dapat sedikit info tentang sesuatu yang kita tak tau 😉

Aku try seteguk air tuak, perghhh manisnya 😱
Dua teguk, macam rasa air tebu pon hado
Segelas, sodapnyaaa 👍👍👍
Dua gelas, rasa macam nak lagi
Tiga empat lima entah berapa gelas aku dah sumbat dalam perut 😂 Tapi memang sodap 😱😍👍 Lepas pekena air tuak entah berapa gelas, aku minum pula air kosong. Yo lahhh, air tuak manis gila. Kang kena kencing manis pula kang, naya!

Nuget try beberapa teguk terus menyerah 😂 Tak ngam dengan tekak dia. Aku la dengan muka tak malu habiskan air dia 😜 Pastu kerabat Hana Najwa tanya lagi, "rasa apa?" Aku cakap manis-manis macam air tebu. Nuget plak cakap rasa macam air nipah/ nira. Aku bab rasa-merasa makanan ni memang fail, lagipun bab makanan aku tak cerewet. Tapi kalau memang tak sodap 99%, memang reject terusss!

Berbalik kepada air tuak,
Awasss!
Kalau lepas kau minum air tuak tu kau rasa macam mabuk-mabuk poning kepala, kepala terasa berpusing 450° haaa!!! Kau dah minum air tuak yang haram dan memabukkan. So, kalau nak try dan beli air tuak tu, kenal pasti siapa penjualnya 😉 Pastikan halal wal toyyib k 😄👍

Info selanjutnya tentang air tuak ni, korang boleh la google sendiri 😜 

38 comments:

  1. Nope, tak pernah minum air tuak. I know jika minum banyak, boleh jadi memabukkan. Did you get dizzy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nop, tak mabuk pun sebab minum time fresh. kalau dah lama, berbuih dan rasa masam, tu yang keluar alkohol tu dan memabukkan. macam tapai juga :)

      Delete
  2. Ada orang kata air tuak tu arak? Ada ke yang halal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sis :D yang penting air tuak tu fresh. jangan minum time dah berbuih dan rasa masam. yang tu memabukkan dan jatuh hukum haram. macam tapai juga :)

      Delete
  3. Salam ramadhan kareem dear. Selamat menjalani ibadah puasa dan semoga sentiasa sihat. Semoga ramadhan kali ni lebih baik dr sebelumnya. InsyaAllah.

    Kak ana tak pernah lagi minum air tuak. Takut tak boleh nk minum. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, ameeen. Sodap kak Ana, manis-manis gittew XD

      Delete
  4. pernah juga dgar air tuak.. hahaha tp yg minuman org dusun punya tue.. bikin mabuk.. x tau pula ada air tuak yg x memabukkan haha ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu air tuak yg sdh lama diperap. sampai rasa pun btukar, berbuih lagi. tu yg memabukkan 😊

      Delete
  5. sedap air ni. dekat kampung2 banyak la depa buat air tuak. tetiba terliur

    ReplyDelete
    Replies
    1. sodap kan 😍 janganlah sy terliur sekarang ni. jenuh plak nak cari nanti 😂

      Delete
  6. elsa baru dengar airn tuak tu. macam pelik je hukhuk

    ReplyDelete
  7. nama lain dia air ketum ke? dulu masa pegi cameron ada org asli jual air tuak ni tpi x beranilah nk beli
    nasib baik ada air tuak yg boleh diminum. cuma saya tak tahan benda2 manis sangat haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. air ketum lain lagi 😂 air ketum tu sah2 x halal dan memabukkan. sy minum air tuak pun yang disediakan oleh orang yang dipercayai

      Delete
  8. Dui na adieb, kakak ingat air tuak yg bikin mabuk tu....
    Oooo baru tau ada tuak yg tidak bikin mabuk...
    Tq sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yang memabukkan tu, abisss la. aramitiii 😂

      Delete
  9. LZ tak pernah minum air tuak NA..
    Selama ni tahu air tuak di Sarawak mabuk tapi tak tahu pula ada versi air tuak tak mabuk.. New info for me too 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy berani minum air tuak nira tu ja. tapi kena yg fresh. kalau dah lama diperap sampai berubah rasa dan berbuih, tu yang memabukkan

      Delete
  10. Serius tak pernah dengar. Hehe

    ReplyDelete
  11. haha. bila dah baca keratan novel tu rasa macam best pulak. btw baru tahu ada jenis memabukkan dan tak memabukkan. ingatkan semua memabukkan je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best novel tu 😍👍 air tuak ada juga yang tak memabukkan 😉

      Delete
  12. rajin tul sis baca novel... akak suka air tuak asply tuak nipah... besttt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hobi sis 😍 Yeahhh, akhirnya ada geng minum air tuak nipah 😁👍 Sodap kan

      Delete
  13. tak pernah minum.. haha kelantan pun xpenah jejak

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti boleh try minum, tapi pastikan yang fresh dan x memabukkan 😉

      Delete
  14. Tak pernah minum.. Tapi membaca memang menambah pengetahuan..

    ReplyDelete
  15. ok. tak pernah minum. dengar pun tak pernah. ni first time dengar. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa, tak menjejaskan bisnes air tuak 😜

      Delete
  16. klu xsilap, air tuak ni sejenis air nira nipah. tp, terms di kelate mmg 'air tuak'. honestly, xpenah try. maybe xnak try kot.. sbb i'm a picky eater.

    ReplyDelete
    Replies
    1. air tuak ada 3 jenis, salah satunya air tuak nipah 😊

      Delete
  17. oo..ada 2 jenis air tuak ke?serius, tak tahu...ingat air tuak yang mabuk tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada 3 jenis, tapi yang sy yakin nak minum air tuak nipah yang fresh 😉

      Delete
  18. akak tahu air tuak, tapi takpernah minum

    ReplyDelete
    Replies
    1. sodap kak, tapi manis sangat-sangat 😄

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb