Sabahan Blogger

Wednesday, May 3, 2017

Etok; Kudapan Khas Yang Hidup Di Sempadan

Assalamua'laikum


Etok; first time aku makan time pergi Kelantan 2 tahun lepas 😍. Etok ni menetap atau boleh didapati di kawasan air yang bersempadan antara air tawar dan air masin. Bentuk Etok ni macam kerang tapi kecil ja.

Nama sainstifik bagi Etok: C O R B I C U L A C E A

Sebenarnya... ada masuk di berita tentang penduduk di Kelantan yang buat pertandingan mencari Etok. Nak kembalikan zaman nostalgia katanyer 😏 Nak kenalkan dengan generasi bebudak untuk lebih mengenali kudapan khas negeri tu 😄. Time tu bapa tertengok lantas tertanya-tanya; "apa kebendanya tu?"

Aku cecepat search di google gambar Etok. Terus bapa aku; "ohhh, ni Timung bah ni. Hidup di kawasan sempadan air tawar dan air masin".

Rasa Etok? Yang aku ingat, rasa kerang 😂 Rasa yang lebih mendalam, aku tak ingat tapi tekak aku boleh terima sebab tangan aku asyik mengopek dan mulut aku asyik mengunyah Etok otw nak balik Kedah 👍

Time di Kelantan, sempat juga singgah di Masjid Beijing 😄 Boleh baca di sini 👉 Masjid Beijing Rantau Panjang

Pssst: lama aku tak BW disebabkan masalah line 😢 Nak buka 1 blog tu lamanya boleh buat aku tertidur 😂 

29 comments:

  1. Sha tak pernah makan.. Tapi kalau rasa lebih kurang kerang memang akan jadi feveret sha nie..

    ReplyDelete
  2. kat kl ni dia buat etok manis. terus rasa tak best sebab selalu makan yg masin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dapat bayangkan etok rasa manis 😂

      Delete
  3. Sukenyaaa etok. haha

    Abg ipar saya org Selangor, klau balik Klate boleh kata wajiblah dia beli etok. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan sy dari Kelantan pun kengkadang belikan etok 😁

      Delete
  4. Etok macam pernah dengar tapi Mrs. A tak pernah makan lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti pergi Kelantan jangan lupa try 😄

      Delete
  5. First time dengar etok ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh, nanti datang Kelantan carilah etok 😉

      Delete
    2. X prnh mkn lagi.teringin gak nk rsa

      Delete
    3. Nanti pergi Kelantan boleh try 😄

      Delete
  6. First time saya makan etok ni tahun 1981. Ikut lawatan ke Kelantan dan kawan sebilik saya yang perkenalkan benda ni. Rasa dia masin2... makan macam tu jer... mcm makan kacanag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah, makan macam tu je. Tak payah dengan nasi 😄 Kudapan 😉

      Delete
  7. Rasa2nya macam pernah makan benda ni.
    but it was a long back lah.
    tak ingat rasa dia cam ne dah.

    ReplyDelete
  8. fav etok kalau blk kampung kelantan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan 😄 Sy yang baru 2-3 kali makan pun dah jadikan etok tu salah 1 my fav food 😍

      Delete
  9. fav etok kalau blk kampung kelantan

    ReplyDelete
  10. aida x pernah makan ni, nour.
    dgr pun x pernah.
    nanti ke kelantan, nak try cari cari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti gi Kelantan, boleh cari dan try makan etok 😁

      Delete
  11. Sedapnyaaaaa! Love seafood and kerang kerangan (ada ke perkataan tu?) Yumms! Corbi-apaaaaa?? Bhahahahahaha tergeliat pula lidah saya nak menyebutnya. Cubaan gagal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adakan ja perkataan 'kerang-kerangan' tu 😂 CORBICULACEA- paling senang sebut ja etok 😏

      Delete
  12. Tak pernah dengar pun nama makanan ni. Duduk kelantan 4 tahun dulu. Tak explore agaknya. Hihi. Etok - comel namanya :D

    ReplyDelete
  13. Alamak sedap ke ni nour.. Tak pernah pulak makna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikut lidah sy, sodap 😍👍👍👍

      Delete
  14. seriously,kalau ke kelantan mesti cari ni.kenal ni pun sebab kak ipar orang sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sodapkan etok 😁 Sesuai untuk kudapan 😄

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb