Sabahan Blogger

Monday, April 24, 2017

Bersin Speaker

Assalamua'laikum


Aku tak tahulah kenapa, kalau aku bersin memang kuat 😱😢 Even aku tutup mulut, tetap juga bunyi bersin versi speaker 📢📢📢

Pernah sekali time kelas Usul Fiqh, Dr Hadi sedang memberi penerangan. Tetiba, aku rasa nak bersin. Cecepat aku tutup mulut untuk elak 'bersin speaker'. Tapi mengecewakan...

Makin menunduk aku tengok buku 😂

Dr Hadi yang kusyuk menerangkan di depan kelas, tetiba stop. Aku berhenti menulis dan angkat kepala. Rupanya, Dr Hadi tak dapat nak tahan gelak lepas aku bersin tu 😭😭😭

"Orang Sabah memang bersin kuat eh?"

Malunya!!! Tersengih jual gigi ja la aku 😂

Kawan aku pernah tanya, "Dib, macam mana kalau ang bersin time atas pentas (konvo) nanti?" Nasib baik aku bersin sebelum naik pentas 😒
saja tempek gambar konvo dolu-dolu 😉





Siapa pernah 'bersin speaker' di kelas atau tempat umum?





48 comments:

  1. kak ana tak bersin speaker so far. cuma setiap kali bersih mesti double bersin. hehe

    ReplyDelete
  2. hahahahaha ada juga jenis-jenis bersin kan.
    Sy tak tahu pula kalau saya bersin kuat ke tidak. kena tanya orang ni haha.

    ReplyDelete
  3. Hehe ..bersin speaker .. btw CCL tak pernah lagi bersin sekuat speaker

    ReplyDelete
  4. saya bersin ikut keadaan. kalau time tu tgh sorang2 mmng bunyi bersin tu kuat mcm jantanlah citer dia

    kalau tmpt ramai org, kita bersinlah secara sopan dan kiut xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak bersin sopan juga, tapi x dapat 😭

      Delete
  5. Bersin ok lagi, jangan kentut speaker, hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kentut speaker siap ada bau sekali, adududuh 😂

      Delete
  6. Kalau nak terbersin kat tempat awam tu..biasanya memang control siket...especially kat dlm komuter...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang jd perhatian kalau bersin speaker dalam komuter 😏

      Delete
  7. tak pernah dengar bersin speaker. tapi memang ramai je bersin kuat. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersin kuat tu bersin speaker. saja gelar bersin speaker 😏

      Delete
    2. kihkihkih, segan juga kalau dah bersin speaker tu 😂

      Delete
  8. Boleh control kalau depan orang tapi kalau sesorang sukahati je nak buat loud speaker.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaha, terasa bebas nak bersin kalau sorang2 😁

      Delete
  9. Memang kadang2 volume dia tak boleh nak kawal.
    Tapi lepas tu lega rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lepas tu terasa sangat2 lega 😄

      Delete
  10. kalau say abukan bersin tapi batuk. nak buat macam mana sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. batuk speaker itu lagi ok dari bersin speaker 😂

      Delete
  11. tak pernah tapi en. suami dalam kategori bersin speaker...hehe

    ReplyDelete
  12. Akak kalu bersin speaker bila time selesema jea, kalu bersin biasa2 nie, kawan akak cakap akak bersin macam kartun dan kelakar..Tang mana kelakar pun tak tau la.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pun ada kawan bersin bunyi macam kartun 😂

      Delete
  13. Adieb, sy pun bersin kuat.rasa malu jugak. Itu dikira beradab tak kalau wanita bersin kuat adieb? Kalau dari sudut fiqh, apa hukumnya erk? Sebab suara tu dikira aurat kan? Saya tanya bg pihak sy awak, jgn salah faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa macam x sopan & memalukan kan bila bersin kuat ni 😢😢😢 dari sudut fiqh tu, sy x sure sangat. Sy dah try kurangkan volume bersin tu, tapi tetap speaker 😭 Kalau tahan bersin, sy baca effect pd pembuluh darah

      Delete
    2. ooo.ok. thanks for the answer

      Delete
    3. Kalau dapat control volume tu, 👌 Tapi sy dah try, tetap speaker 😂😂😂 Suara pompuan memang aurat, tp yg jadi salah bila sengaja dilunakkan 😄

      Delete
  14. kita pon sllu bersin jg. tambah2 tmpt2 tyme dlm kelas. br nak serious je bersin2. hahaha.
    tiba jadi tumpuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada resdung? Sy selalu bersin sebab resdung 😭

      Delete
  15. Huhu samala kite..kalau bersin kt uma ley smpai jiran ujung dga..pena tga exam thn bersin takot org terperanjat smpai merah hidung meleleh air mata.. 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peritnya tahan bersin tu 😂 Sy pernah buat. Samalah kita, bersin kuat sampai jiran sebelah2 pun boleh dengar

      Delete
  16. Slalu juga bersin tmpt awan tpi tu la ttup tu mulut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pun bersin tutup mulut, tetap bunyi kuat 😂 Acaner tu 😏

      Delete
  17. eh, ada juga pulak jenis2 bersin ni, mrs pip baru tau :) hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy sendiri yg label bersin speaker tu 😂

      Delete
  18. Saya jenis bersin kadar normal je. tapi, adalaa kawan2 yg bersin speaker ni. Haha ada sorang tu dia kecik je, tapi sekali dia bersin boleh terkejut satu kelas. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bhahahaha, mesti jadi perhatian tu 😂

      Delete
  19. pernah tengok dalam tv,dorg tutup hidung nak elak dari bersih...xsure plak menjadi ke tidak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. menjadi, sy pernah buat. tapi sy ada baca kalau tahan bersin tu buat pembuluh darah pecah 😂

      Delete
  20. apa2 pn g check doc dib mungkin ada masalah yg boleh di atasi... jgn ambil mudah wpn nmpk x membahayakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah, nanti sy nak pegi check 😉

      Delete
  21. haha.. same laa macam e'in.. pesen bersin kuat.. haha..

    ReplyDelete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb