Thursday, April 6, 2017

مكتب, Banyak Makna Untuk Perkataan Ini

Assalamua'laikum

Masuk KUIN, aku terkena kejutan bahasa. Aku tak selidik pun apa-apa tentang KUIN sebelum sambung study di sana kecuali pengiktirafan MQA. Rupanya, bahasa perantaraan yang digunakan adalah Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris 😱.

Course aku pula Pengajian Islam (Usuluddin). Time form 6, aku belajar Usul dalam BM. Masuk KUIN pula of coz la study dalam Arab. Time minggu MSR, kami ada test Arabic Placement Test (APT) dan English Placement Test (EPT) dan aku dapat band 2 dalam APT. FAILED! EPT pula dapat band 3, tu pun FAILED! Band 4-5-6 baru la lulus. Dihantarlah aku ke Insaniah Language School (ILS) selama satu semester untuk tajamkan lagi bahasa Arab.


Best sebenarnya masuk ILS ni 😄. Kami diajar Bahasa Arab dari yang asas sehingga yang susah nak hadam. Perbualan, Nahu, Syafawi dll. Memang bersungguh giler aku study padahal time skola, choiii... takdanya nak fokus 100% kecuali kelas BM. Gila kau x fokus kelas BM, nak kena tumbuk 😏? Form 4 aku pernah failed BM, memang kena tumbuklah di lengan 👊 brutal gila cikgu aku 😱 Lepas tu, tak pernah dah failed BM, asyik dapat A ja 😏 bangga sikettt 😁

Dah abis satu semester di ILS, masuk kelas macam students yang lain. Hooray 🎉! Pensyarah Pengajian Islam hampir 80% bukan orang Malaysia. Sebab tu ada test APT & EPT, nak selidik siapa yang lemah dan siapa yang teror. Kang masuk kelas yang para Dr ajar, takdalah nak blur semacam sebab tak faham.

Ada satu hari tu, Dr cakap dalam kelas;

انتظر في المكتب

Pemahaman aku; Dr suh tunggu di library. Alamak, takkan nak syafawi di library pula? Rupanya maksud Dr tu dia tunggu di pejabat. Dia akan syafawi students di pejabat dia. Adoiii... SYAFAWI bermaksud UJIAN LISAN
sebenarnya, pejabat dalam Arab juga adalah المكتب


yang aku tau, مكتب ni meja 😂

tapi kalau tambah ة di belakang, maksudnya perpustakaan 😂

Sebelum-sebelum ni, aku x sebut 'pejabat Dr' tapi aku sebut 'bilik syeikh'. Bilik kan dalam Arab 'غرفه', tu yang aku blur kejap.

Sejak menjak dari tu, aku x blur dah kalau Dr cakap pasal مكتب ni 😉 Hoorayyy!
kawan sekelas ILS, muka 5 tahun yang lalu :'p di manakah saya???




4 Sebab Kenapa FAST AND FURIOUS 8 Kali Ini Lain Dari Yang Lain! MUST WATCH!

Simple 3-Step Routine For Stunning Youthful Skin. Find Out How These Women Achieved It.





37 comments:

  1. bestnya kuliah bahasa arab...kat sini english je kena hadap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga kelas BM & BI, tapi major kelas Arab :D

      Delete
  2. Dulu saya pernah belajar jugak kat islamic boarding school masa sekolah menengah atas. sebab tak faham bahasa arab, saya minta pindah sekolah. hahaha... dekat sekolah gilir2 seminggu ekali cakap BI dan bahasa arab. minggu BI saya talkative sangat, tiba minggu bahasa arab diam tak keluar sepatah kata pun. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memula cakap tu, memang gagap juga sy dibuatnya. tapi hati kena yakin :D

      Delete
    2. Jamsmi Bakri,

      Saya kurang faham bahasa indonesia tapi saya baca hingga tamat entry ini sebab seronok membacanya. Kamu bijak dalam penulisan hingga saya terpengaruh untuk memilikinya sa botol.

      Bagaimana ya untuk aku mendapt Minyeuk Pret. Mungkin ada yang percuma,

      Delete
  3. bestnya dapat belajar bahasa arab. rugi pula time study dulu tak pilih bahasa arab. kalau tak boleh komen dalam bahasa arab kot. hehe =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun x sangka boleh sado terus nak study Arab ni :)

      Delete
  4. berminat jg nak belajar bahasa arab. tp rasa mcm susah jg bahasa arab ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ja macam BI. macam mana banyak grammar dalam BI, macam tu jugalah banyaknya nahu dalam Arab XD

      Delete
  5. adieb mengaku cepat yang mana satu!! hahahahaha, unni x berkesempatn nk belajar arab.. just tau bacis je :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. nda mau ngaku, unni cari sendiri :p sy pun tau Arab gitu2 ja :)

      Delete
  6. Selamat meneruskan pengajian. Dulu masa belajar, akak pun kena belajar Arabic from the beginning. Requirement universiti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak 😄 lepas ni kena bljr sendiri Arab ni, sebab pengajian di kolej dah abis

      Delete
  7. seronoknya boleh berbahasa arab. jeles :(
    semoga nour terus sukses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. آمين, pelan2 ja belajar. boleh tu mrs pip. sy pun masih dikira merangkak juga ni cakap Arab 😂

      Delete
  8. Wah bestnya boleh bbhasa arab, boleh faham quran kan, teringin gak nk belaj bhs arab, tapi rasa cam susah je..err.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi sy pun masih merangkak lagi Arab ni :')

      Delete
  9. dulu sekolah belajar bahasa arab, sekarang dah banyak lupa :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun cepat lupa juga Arab ni, sebab suka makan masam :'(

      Delete
  10. Wahh.. hebat kak pandai berbahasa arab. Mmg best kalu faham bahasa arab. Salah satunya kita dapat memahami apa bacaan kita sewaktu kita solat atau berdoa dalam bahasa arab. terbaik la kak. Respect !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih GV :) tp sy kena usaha lagi sebab masih merangkak :')

      Delete
  11. Sekarang kamu berasap lah cakap arab.
    Bestnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi best kalau dengar yang lancar Arabnya. terasa macam wowww gittew :D

      Delete
  12. payah jugak bahasa arab ni ek, dengar diorang cakap pun dah rasa terbelit hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang payah juga sebenarnya, tapi sadokan hati. tempuh yg susah tu :D

      Delete
  13. wah..bestnya dah fasih bahasa Arab..saya belajar masa sekolah rendah je, tu pun rasa susah sangat..sampai sekarang tak tahu pun bahasa arab T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. x fasih sangat sis :) doakan sy fasih bercakap Arab :)

      Delete
  14. seronoknya dapat belajar bahasa arab. akak ni bila anak tanya matapelajaran bahasa arab memang tak tahu la

    ReplyDelete
    Replies
    1. syiok belajar bahasa Arab ni, tapi hati kena sado. kena betul2 fokus :D

      Delete
  15. dulu belajar bahasa arab..tp tu la...xpraktis. Byk lupa dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. samlah, sy pun lama x praktis dah lupa :'p

      Delete
  16. Seronoknya Nour belajar bahasa Arab. Siqah tak tahu. Nour teruskan praktis ye. Moga lancar nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameeen, semoga Arab sy semakin lancar :D Syukran Siqah :D

      Delete
  17. Untungnya kalau mahir berbahasa Arab ni.
    Kan bahasa Al-Quran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. لغة العربية لغة القرآن. لغة القرآن لغة الجنة 😉

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb