Friday, January 6, 2017

Trending Untuk Hari Ini: BEETALK

Assalamua'laikum

Aku ni memang minat sangat baca novel πŸ“– Ramai penulis novel yang aku add kat facebook tu πŸ‘¨πŸ‘©Senang nak follow story mory dorang. dan..


Aku rasa, hari ni panas dengan isu BeeTalk 🐝 vs plagiat. Adoyaiii, kenapa buat camtu? Cuba tengok muka surat depan novel tu. Tak baca ke tentang HAK CIPTA TERPELIHARA? 😠

Awatlah angpa plagiat novel tu buh kat BeeTalk? Dahtu, boleh plak ngaku novel tu hasil idea penulisan korang! Sebab nak popular ke? Nak ada peminat? Boleh jumpa artis❔❔❔

Tak kesian ke dengan penulis tu? Hidup tunggang langgang demi untuk menulis sebuah novel. Kalau jalan cerita tak best, dikutuk kawkaw yo. Dah engkorang plagiat novel depa, umpama musnahkan periuk nasi penulis kita. 

Nak jadi penulis, gunalah idea sendiri❗Baru faham camna seksanya menulis novel ni.

Senang-senang je curi idea orang, gigih copy paste post p BeeTalk. Dari segi agama, apa korang buat tu DOSA. Dari segi undang-undang, itu menyalahi AKTA HAK CIPTA, dan boleh disaman atau masuk penjara!




#jangankecamsaya



16 comments:

  1. Replies
    1. dah lama wujud, baru dpt tau harini

      Delete
  2. tak baiknya amik hak cipta orang. huhu

    ReplyDelete
  3. betul !! Tah la orang ni macam-macam

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga kita djauhkan dr species cenggitu

      Delete
  4. Tak baik buat camtu. Orang beriya perah otak buat novel, slumber curi idea kan. Huhu. Siqah pun baru tahu pasal beetalk today. Tak tahu pun nanye benda ni wujud.

    Salam kenal adibah :) Siqah follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama sy uninstall 'lebah bercakap' ni πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ mcm x best ja. salam kenal Siqah πŸ˜‰

      Delete
  5. Isu plagiat ni lama dah bermain-main dalam negara kita. Kesian mereka yang dah berhempas pulas menyiapkan manuskrip... hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, tak adil jg buat para pembeli

      Delete
  6. Salam kenal Nour Adieb, bila lebah menyengat... cenggitulah, tak mahu fikir perasaan orang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal 😘 ya, selfish 😱

      Delete
  7. Lepas publish cerita kat wattpad baru tahu betapa payahnya nak jadi penulis ni, dulu fikir duk dpn laptop goyang jari je, no no no. Janganlahhh plagiat kerja mereka, kesian...

    ReplyDelete
  8. Pesen otak kosong, pastu tau nak rembat hasil kerja org lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabaq naa. mcm ada pengalaman je hasil keja dirembat πŸ˜‰

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb