Friday, January 20, 2017

Resepi Kimbap Simple

Assalamua'laikum

Di suatu petang yang mendamaikan...

Aku dengan Nuget syok layan Running Man 💻. Takdok kelas time tu. Ngam-ngam ja episode time tu pasal makanan 🍱🍣🍙🍘🍚🍜🍲.

gambar dari Google 

Boleh plak Nuget tetiba ngidam nak makan kimbap. Call keta sewa 🚗, tutup laptop, bersiap tak sampai 5 minit gara-gara nak pi Sungai Petani beli bahan buat kimbap. Hengpong 📱 pun sentiasa di tangan search pasal resepi kimbap.

Buka satu blog ni, tapi aku tak ingat la url blog tu 😜. Kitorang ikut resepi simple dari blog tu, tapi resepi kitorang lagi simple 😂



Bahan-bahan: 

Beras
Carrot 
Sosej
Telur
Minyak masak
Seaweed
Bamboo mat

1) Masak nasi dulu. Ikut korang la nak pakai beras apa. Nak pakai beras Malaysia pon boleh tapi tak melekat. Kitorang pakai beras biasa campur beras pulut supaya melekat sikit 😂 tapi kalau nak macam kimbap korea, korang pi la cari beras sumo kat tesco tu.

2) Pastu, agak-agak nasi nak masak, gorenglah sosej + telur + carrot. dah masak benda tu semua, potong panjang-panjang. Korang nak rebus pon boleh

3) Tiba masa untuk menggulung gulung gulung. Guna bamboo mat supaya gulungan tu cantik. Bamboo mat ni ada di Mr. DIY
gambar dari Google 

gambar dari Google 

bawah sekali bamboo mat, pastu seaweed. pastikan seaweed tu halal ye 😉. baru letak nasi then atas sekali carrot + telur + sosej. lepas tu GULUNG


Dah abis gulung, then potong dan makan 😍😁

yang ni bukan gambar dari Google, ni hasil tangan Nuget. Aku tolong perhati dan makan je 😝

Nak ikut resepi simple ni? Selamat mencuba 😉



11 comments:

  1. Kak ana dulu lepas boleh makan sushi / kimbap setiap minggu buat bagi adik2 makan 😅

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. try guna resepi sy, confirm mjadi 😜

      Delete
  3. Replies
    1. sedappp 😍 lg sedap kalau kwn buatkan

      Delete
  4. ohhhhhh ni ke kimbapnya? saya ingatkan ni sushi. ke sama ja dua tu? hahahaa tapi kalau yg macam ni saya boleh makan hehe.

    ReplyDelete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb