Saturday, July 8, 2017

Raya Di Perantauan

Assalamua'laikum

Salam Syawal 🎉 Selama hidup 25 tahun ni, hanya sekali aku beraya di perantauan. Lepas tu tobat dahhh tak balik ghaye 😂 Sodih wey lagi-lagi kami lebih meriah dengan Aidilfitri berbanding Aidiladha.

Raya Adiladha dari skola menengah memang aku sambut di perantauan. Kalau time tu ngam-ngam cuti, bolehlah sambut dengan family. Tapi, kalau raya Aidilfitri... ngalir ayaq mata bila family jauh di mata dekat di hati 😢 tsskkk

Masa tu tahun 2012. Baru sambung study di KUIN, jadi nak jimat belanja terpaksa korban raya dengan family. Takda pinjaman, biasiswa pun lom dapat lagi. Memang tak ah nak beli tiket flight 😂 Nasib baik ramai juga budak Sabahan yang tak balik beraya. Takdalah sunyi sangat...

Masa tu sem 1, memang confirm lerrr duk asrama. Jadi, time raya tu kami tumpang duk di rumah Farha. Sambut kecil-kecilan ja. Beli kuih raya sikettt, pastu Farha pula masak nasi impit dan kuah kacang. Bab masak ni serah ja dengan Chef Farha 👍 Bab makan serah kat aku ja 😝

Bangun time pagi ghaye tu, semangat nak pi sembahyang raya kononnya. Tengok jam 🕙 😱😱😱 Dah pukul 10 pagi! Nak sembahyang raya memang tak ah 😂 Solat Subuh pun ikut waktu overseas 😂 Ampun ya Allah...

Geram juga dengan bebudak time tu. Duk bagi salam nak beraya, bila dipelawa masuk taknak masuk pula kalau takda duit raya 😠 Grrr... Dah lah kuat dia memekik depan rumah 🏠 "Kalau takdak duit ghaye, kami taknak masuk beraya" Rasa nak hempuk ja bebudak tu.

Bapa dengan mama tak sanggup dah kalau aku tak balik raya Aidilfitri. Aku sendiri tak sanggup. Kah!


Yang duk jauh dari family tu, jangan lupa lawat ibu bapa anda. Luangkan masa anda bersama mereka. Mereka happy, kita bahagia, hidup diredhai, syurga menanti 😉 

26 comments:

  1. Wow. Best gak raya di perantauan, pengalaman tu. Saya tak pernah lagi beray di perantauan. Hehehe

    ReplyDelete
  2. jauh cmna pun jan lupa kampung halaman kan =) salam aidilfitri =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, duk jauh pun tetap teringat kampung 👍

      Delete
  3. Kenangan tuh. Memang kemeriahannya sangat lah tidak dirasai kalau kita bandingkan dengan tempat kita selalu beraya. Tapi pengalaman kan..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, kenangan raya sebagai perantau. Memang berbeza suasananya

      Delete
  4. Pengalaman semua tu adieb. Kak ana tak pernah merasa lagi beraya di "perantauan". Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tak nak ulang ja pengalaman tu 😂

      Delete
  5. tak pernah lagi beraya di perantauan huiii tak dapat bayangkan. akak ni syukurlah walaupun dah kawin tetap juga balik kampung beraya dikampung sendiri tiap2 tahun. sebab kampung suami dengan akak dekat2 je..senang sikit hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh, bestnya 😄 Tak gaduh2 bab nak raya di mana 👍

      Delete
  6. Ekekeke harussss sedih bila x dpt beraya di kampung halaman.. Dengar takbir raya jerk mesti nak meleleh air mata..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di perantauan dulu, time takbir raya kitorang still tido 😂 Terlajak

      Delete
  7. Tak pernah jugak lgi raya di perantauan. Hee

    Eh selamat hari raya!hehe

    ReplyDelete
  8. tak pernah lagi raya di perantauan, x dpt bayangkan raya di perantauan mcm mana huhu

    ReplyDelete
  9. Sedihnya beraya di perantauan T_T Tak dapat bayang kalau hari raya dan tak sambut bersama keluarga. huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sodihhh owhhh 😢 Pastu tiap kali raya, balik dah 😂

      Delete
  10. Mahal harga pengalaman tu.
    Alhamdulillah Mrs. A setakat ini tak pernah lagi beraya di perantau tanpa keluarga di sisi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal, tapi taknak ulang pengalaman tu 😂

      Delete
  11. ushhh..sekali je ciktie beraya kat tempat orang. itupun raya haji.. memang toubat la tak kan berulang lagi. sedih sungguh. orang lain semua ada kita sesorang je yang tiada memang terasa sangat la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau raya haji, dah biasa sambut di perantauan. tapi kalau raya aidilfitri, sodihhh sambut jauh dr family 😭

      Delete
  12. xpe.. jdkn pengalaman b'harga. nnti buleh cerita kat anak cucu psl pengalaman beraye di perantauan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. of course, kena cerita dekat cucu cicit 😄

      Delete
  13. Hihi setakat nie akak beraya di perantauan di kampung suami dan kemudian kampung akak.. hihi sistem giliran digunapakai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 👍👍👍 bergilir kan, bagus 😉

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb