Assalamua'laikum
Salam 21 Syawal 😄 Masih dalam mood raya lagi? Raya tahun ni, memang berbeza dari tahun yang lepas-lepas. Tahun ni kami lebih banyak pergi beraya, melawat saudara-mara, kawan-kawan mama bapa time bertugas di tempat lama dulu. Jadi, lebih banyak terima tetamu time waktu malam. Kalau siang, memang pintu tutup tak buka-buka 😂
Ada satu hari ni, saudara sebelah bapa datang beraya time tengah hari. Yang pompuan duk di rumah, yang lelaki pegi solat Jumaat. Ngam-ngam hari tu nak makan ambuyat. Kelam kabut jugalah memasak, nasib baik belum masak nasi time tu. Sebab kalau makan ambuyat, kami tak masak nasi banyak. Aku confirm tak makan nasi, sumbat ambuyat ja di perut 😝
Ambuyat ni sebenarnya takda rasa, yang bikin sodap tu cicah. Lagi sodap cicah dengan kuah kari atau masak lomak, ada lagi satu... haaa, ikan masak ampap! Boleh google apa kebendanya 'ikan masak ampap' tu 😏
Siapa yang pandai makan ambuyat, duk di meja lain. Yang tak pandai makan ambuyat, boleh makan nasi. Tapi geng aku makan ambuyat ni tak pandai guna candas 😂 K, candas ni macam chopsticks cuma bersambung di hujung. Tak macam chopsticks, terpisah dua.
Salam 21 Syawal 😄 Masih dalam mood raya lagi? Raya tahun ni, memang berbeza dari tahun yang lepas-lepas. Tahun ni kami lebih banyak pergi beraya, melawat saudara-mara, kawan-kawan mama bapa time bertugas di tempat lama dulu. Jadi, lebih banyak terima tetamu time waktu malam. Kalau siang, memang pintu tutup tak buka-buka 😂
Ada satu hari ni, saudara sebelah bapa datang beraya time tengah hari. Yang pompuan duk di rumah, yang lelaki pegi solat Jumaat. Ngam-ngam hari tu nak makan ambuyat. Kelam kabut jugalah memasak, nasib baik belum masak nasi time tu. Sebab kalau makan ambuyat, kami tak masak nasi banyak. Aku confirm tak makan nasi, sumbat ambuyat ja di perut 😝
Ambuyat ni sebenarnya takda rasa, yang bikin sodap tu cicah. Lagi sodap cicah dengan kuah kari atau masak lomak, ada lagi satu... haaa, ikan masak ampap! Boleh google apa kebendanya 'ikan masak ampap' tu 😏
Siapa yang pandai makan ambuyat, duk di meja lain. Yang tak pandai makan ambuyat, boleh makan nasi. Tapi geng aku makan ambuyat ni tak pandai guna candas 😂 K, candas ni macam chopsticks cuma bersambung di hujung. Tak macam chopsticks, terpisah dua.
Time ni, kami makn ambuyat cicah kari ayam. Perghhh, memang sodap. Lauk sampingan pula timun jepun, tuntul 😘 Anak buah aku selagi tak habis tuntul tu, selagi tu la dia duk di meja makan sedut tuntul tu 😂
K, mesti blur kan tuntul tu apa 😏 Tuntul tu siput sedut 😜 Memang rezeki la pagi Jumaat tu turun pekan, ada orang jual tuntul. Satu bungkus RM2 ja, so aku beli 2 bungkus 😉 Rezeki dorang sepupu aku juga dapat makan tuntul sebab dorang cakap tempat dorang susah nak jumpa tuntul yang murah 😁
Yang ni ruangan untuk yang makan nasi
Kalau yang makan nasi, merata dorang duduk. Duk di lantai dapur, tak pun di ruang tamu atau di depan tv. Habis kari ayam, cecepat kakak aku masak sardin 😂 Sardin pon boleh buat sebagai cicah ambuyat 😉
siput sedut aka tuntul (gambar dari Google)
ni candas
nak makan ambuyat bukan macam ni ❌
macam ni yang betul 😉
Kalau rajin, aku buat ar video cara guna candas yang betul untuk makan ambuyat. Tu pun aku post di ig. Tu pun kalau aku rajin 😜
Ambuyat ni asal dari pokok rumbia. Lepas proses itu ini jadilah tepung sagu. Kalau di pasar Kuala Penyu atau Beaufort, sagu ni ada yang harga dalam RM2 dan RM5. Mughah jorrr 😁 Proses nak buat ambuyat, kalau aku taip pun bukannya korang faham kan 😏 Mesti tengok video juga tu 😉
Nantilah kalau rajin, buat entry lain pula pasal ambuyat ni, lebih detail 👍😉
hritu tngok pasal ambuyat ni dkt entri blogger unni.. teringin nk cubaaa. hehe
ReplyDeletenanti try kalau datang Sabah 😉
DeleteSedappppp.... dgn tuntul lagi, mmg best!
ReplyDeletekan, selagi nda habis selagi tu la nda stop makan 😁
Delete1st time dengar pasal ambuyat ni. rasa dia camne :o
ReplyDeletetakda rasa pon 😜 tapi letak cicah perghhh 👍👍👍 sodappp
Deletetak pernah makan n teringin nak rasa.. macamana la kan :D
ReplyDeletetelan, jangan kunyah! 😁
Deleteastagaaaa lamanya suda nda makan ambuyattttt
ReplyDeletesiasapun dang 😂
DeleteWah sedapnye semua makanan tu
ReplyDelete😄😄😄
Deletemengancamnya siput sedut, huhu
ReplyDeletewww.neezalife.com
😄👍👍👍
DeleteMana gambar ambuyatnya adieb?? Wah makan pakai ala chopstick tu.
ReplyDeletetu ambuyat yg dalam bekas biru 😂 x sangka jg boleh buat entry, tu yg gambar hentam ja 😜 takda gambar yg close up
Deletetingin lak nak rasa ambuyat tu cemana rasanya
ReplyDeletemacam chewing gum 😂
DeleteDaripada dulu akak teringin nak makan ambuyat, tapi belum ada rezeki lagi :)
ReplyDeleteinsyaALLah 1 hari nanti 😉
DeleteMy first time tau tentang Ambuyat.
ReplyDeleteTak tau apa rasa dia.
Mintak sikit.
takda rasa pon 😂 tapi cicah sodap 👍
DeleteKenapa mesti guna candas. Tak boleh guna tangan ke?
ReplyDeleteKat mana boleh dapat candas tu.
omg! guna tangan? 😂 x dpt nak bayangkan 😂 yg x pandai guna candas, blh pakai sudu. tapi kalau tangan, jangan sesekali! candas ada kat sabah 😉
Deletefirst time dgr nie..teringin nak rsa.
ReplyDeletesilakan rasa bila datang sabah 😉
Deletesalam kenal awak...wah sedapnya siput sedut tuuuu
ReplyDeletejom follow me hehe
siput sedut memang sodap 😄👍
Deletekenal siput sedut je. 😂
ReplyDeleteambuyat tak pernah dengar. ampap, tuntul pun tak tahu apa tu. haha
tuntul tu siput sedut 😂
DeleteSiput sedut mmg fav mai,tapi yang lain tu tak pernah rasa lagi....Teringinnnnnnn sangat!
ReplyDeleteNanti boleh try Mai 😉
DeleteSa x pandai makan ambuyat...hihi
ReplyDeleteNdapa, nda rugi pon 😉
DeleteLama tak makan tuntul.... sedapnya...
ReplyDeleteCepat cari di pasar tuan, nanti ngidam 😂
Deletesalam syawal...
ReplyDeleteSalam Shawal 😊
Delete1st time dengar ambuyat, ikan masak ampap dan candas. unik dan menarik. :D
ReplyDelete😄😄😄
DeleteAkak pun first time dengar ambuyat, siput sedut tue dari dulu smp sekarang, tak reti nak sedut keluarkan isi,sampaikan dah tahap give up..
ReplyDeletedah potong yg bahagian hujung yang tajam tu? dah potong, senang sikit nak sedut 😉
DeleteAssalamualaikum,
ReplyDelete1st time dengar Ambuyat.. Hehe..
Jemput baca dan komen entri ini juga ya.. :)
http://www.erazfadli.com/2017/07/sndlipstick-by-siti-nordiana.html
waa'laikumussalam, insyaAllah 😊
DeleteFirst time tgk ambuyat ni
ReplyDelete😄😄😄
Delete1st time tau pasal perkataan 'ambuyat'.
ReplyDeletenama lain: sagu. tapi bila dah dituang air panas, maka jadilah ambuyat 😁
DeleteMau ke lekat ambuyat dengan kuah tu Nour...kalau pakai sudu barulah ok. Boleh hirup hihi.... Hakak tau pasal ambuyat ni pun tgk kat TV...
ReplyDeletelekat juga mak, macam ada magnet 😜 kalau guna sudu, macam... kurang feel 😂
DeleteSeronok dapat tahu cerita orang Sabah, banyak keunikan yang menarik dari segi makanan dan cara hidup.. Best, best..
ReplyDeleteLZ plan ke Sabah tahun depan.. Harap2 sempat pusing KK..
insyaAllah sempat tu pusing KK 😉
DeleteBila sahabat blogger berbilang negeri, macam-macam makanan dapat diketahui.. Memang menarik je baca pasal ambuyat nie..
ReplyDeleteAda lagi makanan lain yang ada di Sabah 😉
Deletetahu ambuyat nih tapi akak tak pernah makan
ReplyDeleteNanti try 😉
Delete