Sunday, June 18, 2017

Kuih Aiskrim

Assalamua'laikum

Setahun lebih dah aku duk di rumah lepas abis study, time puasa baru dapat makan kuih aiskrim 😂🍦. Pelik sikit aku kalau duk rumah, malas sangat nak berjalan sana sini. Tapi time di Kedah, asal hujung minggu ja mesti jalan 😂 Aku pun heran dengan perangai satu ni.

Sebenarnya, aku tak tau pun nama sebenar kuih tu. Main hentam ja panggil 'kuih aiskrim'. Satu petang ni, aku teman my mom pegi pekan terus singgah di bazar. Pusing satu bazar, eh eh nampak macam 'kuih aiskrim' ja. Baru aku tengok nama kuih tu. Ohhh, 'kuih jelurut' rupanya nama sebenar 😂

Bila nampak ja kuih ni, excited gila aku jadinya. Dah macam bebudak dapat Ribena pun hado. Nampak sangat perangai huduh 😂 So, aku beli satu bungkus yang isinya ada 4 batang 😍. Harga pula, aku tak ingat dah

Tadaaa 😄 Macam bentuk aiskrim 😂 Sila iyakan 😏

Kuih ni dibungkus dengan daun entah daun apa, teruknya aku 😂 Pastu, lilit-lilit dan terus lilit sampai ke atas, penghujung daun tu dikunci guna batang lidi supaya lilitan tak terburai 

Bahagian atas memang terbuka. Dah macam meriam 

Excited nak makan, rakus buka lilitan tetiba pap! Separuh dari kuih tu jatuh di piring. Gelojoh sangat nak makan punya pasal 😂

Aku tak pandai nak explain bab rasa, tapi kuih ni ada macam rasa kuih tepung pelita sikit-sikit, macam ada rasa kek lapis sikit-sikit... Tapi yang aku pasti, rasa kuih ni sodap hingga menjilat jari 😍👍👍👍


35 comments:

  1. Dalam macam mana rupanya Adieb? Hahaha mai suka rasa benda2 baru ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada tu kat piring tu, tapi x berapa nampak sebab colour serupa macam daun yg bungkus tu 😂

      Delete
  2. E'ehhh unik betul la kuih ni.. Tak pernah nampak lagi kat sini.. Tak sangka ada kuih cenggini.. mesti sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sodap 😍👍👍👍 Nanti pegi Sabah boleh cari kuih ni 😄

      Delete
  3. unik je bentuk kuih tu. eh macam pernah makan je. kuih jelurut namanya.

    ReplyDelete
  4. 1st time dengar pasal kuih aiskrim ni.. :)

    ----
    ERAZ FADLI | Bagi Hadiah Raya Aidilfitri 2017

    http://www.erazfadli.com/2017/06/eraz-fadli-bagi-hadiah-raya-aidilfitri.html

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaaa tak pernah makan dan dgr nama.. pm alamt please heheh 😆❤️😆

    ReplyDelete
  6. laa sis pun excited mau tgk kuih aiskrim tu cmna rupa nya.. xD

    ReplyDelete
  7. aida dok tenung image nour share ni.
    tapi aida x nampak la kuih nyer...
    yg mana ekk nour?
    yg aida nampak, yg lilit tu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x berapa nampak sangat kuihnyer 😂 tenggelam kuih tu oleh warna piring & kulit

      Delete
  8. Akak lagi lah tak pernah jumpa kuih aiskrim ni Nour..
    Kalau jumpa hendak juga beli..😊
    Nak tahu rasanya mcm mana..
    Ada kat belah utara ajer ke Nour.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sodap 👍👍👍 Belah utara sy x pernah jumpa lagi, yang ni di Sabah 😉

      Delete
  9. OMG I just know about this kuih. tk pernah tau ada pun. haha. interesting, tp mana nk cari.

    ReplyDelete
  10. unik sgt makanan ni.. boleh viral hahaha

    ReplyDelete
  11. Kat semenanjung takde plak kuih nie, nampak macam sedap jea.. Apa kata awak buat untuk akak dan poskan, boleh..? hihi gurau aje... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy x pandai buat kuih ni kak 😂 Pandai beli & makan ja

      Delete
  12. mcm lemang pun ada jugak, haha!
    oh kuih ni mcm lembik2 jugaklah eh, serious 1st time tau pasal kuih ni. belum penah nampak org jual lagi (atau saya yg tak perasan?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lemang keras & panjang. Yang ni kocik ja macam aiskrim 20 sen 😂 Lembik ja macam kuih lapis

      Delete
  13. Rare sangat kuih aiskrim ni NA..
    LZ tak pernah jumpa langsung.. unik kuih ni 😊..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti pegi Sabah, boleh LZ cari kuih ni 😉

      Delete
  14. First time la tengok kuih ni..
    Tak pernah jumpa. NAmpak cam sedapp

    ReplyDelete
  15. kuih ni ... sedap ni, kak pip pun suka makan...
    dulu time kak pip kerja di sipitang, kak pip selalu beli di pasar..

    ReplyDelete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb