Thursday, November 17, 2016

I Love You, Stupid!

Assalamua'laikum

Kisah kemanusiaan yang penuh dengan kasih sayang. Perjalanan hidup Iris mencari jawapan kepada rasa sepi dan tidak berpunya yang sering bertandang dalam hatinya.
Aku Iris the diva. Pembunuh senyap lelaki tanpa bayang! I'm bad and I'm dangerous! 

Aidan? My main course yang sangat menyelerakan!
"Saya nak Inspektor Iris digari dan dihukum kerana telah mencuri hati saya. Saya dah X-ray tubuh Inspektor Iris, saya nampak hati saya berada dalam hati Inspektor Iris..." -Aidan

Inspektor Ebrahim? My parfait, perfect!
"Sir! How could you! Menggoda seorang gadis di bawah umur?" -Iris
"Bukan di bawah umur, gadis di bawah sedar, di bawah pengaruh kurang cerdik!" -Ebrahim

Firman? Yucks! Mulutnya, Ya Rabbi! Lebih pedas dari segalanya!
"Untuk bodyguard saya... yang sangat macho, stylo... dan..."
"Dan apa?" -Firman
"Ermmm... satu hari nanti dan apa, akan terjawab. So biarkan saja tempat kosong itu." -Iris

Lara, Farina dan Violet, my divas. We're hot, sexy and naughty. Bukan sembarangan lelaki boleh mendampingi lelaki dan kami juga tidak mendampingi sembarangan lelaki.

Kegembiraan aku dan divas tidak berpanjangan apabila berlaku satu peristiwa yang tak dapat aku lupakan sampai bila-bila. Demi memenuhi hasrat terakhirnya, aku membawa misi yang besar dengan mengharung hidup di tempat asing yang sangat mencabar.

"Anakku, di mana anakku. Saya sanggup buat apa saja asalkan anak saya dikembalikan... Tolonglah, saya merayu."

Semua yang berlaku mematangkan aku tentang kehidupan... tentang Islam, agamaku... tentang rasa cinta yang sebenar-benarnya cinta...

"Selama ini saya merasa sepi dan tidak berpunya. Tiba-tiba saja rasa itu menghilang bila saya mula beristigfar..."


________________________________________________________

Novel I Love You, Stupid! karya Melur Jelita. Aku bagi 10/10! Aku syorkan korang baca novel ni, sangat-sangat best.

Tentang kehidupan, agama, cinta...

"Pedihnya menahan rasa hati, menahan lidah dan perasaan... Kadang-kadang terlucut juga, dan kepala bekerja keras nak cover semula... Sakitnya mencintai dan menanggung rindu kepada hak orang. Sentiasa dihambat rasa bersalah dan berdosa...

Iris the diva yang perasan diva
Ebrahim si abang pedas
Firman si mulut laser, dan aku jatuh cinta dengan watak Firman!

Baca novel ni, banyak yang aku belajar. Apa, ingat baca novel ni jiwang je ke? ILUS ni beza;

Kehidupan, agama dan cinta. Ketiga-tiganya berkait... perbezaan kehidupan setiap watak, camna kehidupan dorang berlandaskan agama, dan cinta... cinta kepada Allah, agama dan saling berkasih sayang sesama makhluk... Juga penceritaan kehidupan masyarakat Melayu Cham di Kemboja.

Gigih habiskan pembacaan novel setebal 1389 ms ni, dengan harga RM39 sangat berbaloi dan aku tak rasa rugi. Pengetahuan tentang air tuak, and finally masa aku pegi Kelantan aritu sempat merasa air tuak. nyumnyumnyum, air tuak yang halal toyyiban! alhamdulillah, memang happy tak terkata, dan dengan muka tak malu minum air tuak 4-5 cawan!

Bacalah ILUS dengan mata hati dan mata akal. Semoga anda akan nampak sesuatu disebalik penceritaannya.

ILUS ditulis dengan penuh rasa cinta dan kasih sayang. Semoga anda merasai cinta dan kasih sayang itu sebaik saja anda menyentuh ILUS.


"Cukuplah Allah ada dan dia sentiasa ada untukku"


Penulis: MELUR JELITA
Harga: RM39 sm, RM42 ss



2 comments:

  1. Setuju.. Memang 5bintang..
    best.. tak terasa ketebalannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak. lepas baca ILUS, teringin nak pegi kemboja XD

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb