Friday, November 4, 2016

Denda Skola Aku Lagi Power Dik Oiii

Assalamua'laikum

Ni aku nak citer pengalaman denda aku duk asrama selama 6 tahun setengah.

Form 1:

Gara-gara 'TERescape' solat Subuh berjemaah kat masjid ( kitorang wajib solat berjemaah kat masjid ), first time aku didenda pakai baju batik skola pegi prep malam. Dahlah baju batik tu cepat renyuk, nak iron berjam-jam pun susah nak halus!



Form 2:

Yang ni lagi mencabar, sebab darah remaja nakal menguasai minda. Dah jadi senior kan, perangai pun dah macam syetonirrajim. Bab escape ni dah jadi perkara yang wajib dibuat. Macam hilang pedoman hidup kalau tak escape.

Aku tak ingat berapa banyak kena denda, tapi antara denda yang aku kena:
- pakai tudung & baju skola pegi prep malam, kain bebas. yang lagi mencabar iman, kena pakai secara terbalik weyh. luar ke dalam, dalam ke luar! siaplah siapa yang tudung dia hangus bahagian dalam. kahkah!

- rotan

- pegi prep malam pakai baju uniform ikut unit masing-masing dannn... hujung seluar masuk dalam stokin! (hjg sluar masuk dlm stokin aku tak kena la, time tu aku tak escape  XP)

- prep malam di dataran (tempat perhimpunan). syahdu weyh, di bawah sinaran lampu yang malap. kalau takda bulan, lagi malaplah prep malam tu

- time prep malam di dataran, time tu juga warden datang pi tanya doa sukati dia la nak tanya doa masuk tandas ke, doa iftitah ke, maksud surah Al-Fatihah ke... engko tak dapat jawab, masuk lah dalam parit beso depan masjid tu!


Form 3:

Lagi nak dekat PMR, lagilah perangai buat warden mengucap panjang. Denda time aku form 2 tu aku ulang balik ke form 3. Cuma kena tambah lagi:

- kantoi tak turun Subuh, otw nak masuk kelas pagi tu engko kena exercise lari round masjid. bapak giler besaq kawasan masjid tu. tak pun, kalau awal spotcheck lepas subuh tu dah kena lari dalam gelap. peduli lah kau termasuk dalam longkang! lari tetap lari. aku dah pernah termasuk longkang dengan telekung sekali!

- hadap muka warden kena isi borang disiplin asrama. boring asyik isi borang ja! tak pakai anak tudung isi borang. tak pakai stokin isi borang. 

- bersihkan tandas aras 1 yang kotornya sangat dasyat k! kuajaq betul dorang yang hanya tau membuang, tak pandai bersihkan. bersihkan guna tangan beb! time ni memang aku anti sangat dengan ketua wazirah (pengawas asrama), tak boleh tengok muka dia. benci, nyampah! sebab dia pun benci dengan aku. wkwkwkwkwkwk


Form 4:

Upgrade sikit. Bukan escape Subuh ja, tambah lagi dengan escape prep malam! Apalah nak jadi dengan engko ni NourAdieb!

- ulang balik denda di atas.

- pakai baju batik selama sebulan pegi prep malam. sebulan beb!!! 

- kawad selepas Subuh selama sebulan! sebulan beb bukan seminggu!!! maknanya tak dapat nak escape subuh di masjid lerrr

- gara-gara masuk asrama awal 5 minit, aku ngan kawan aku sorang ni jadi Mahsuri. Kena ikat di tiang! Syahdu nya time tu. Student laki plak sebok je intai kat tingkap. Ingat aku tak nampak ke! Memang hebohlah satu skola. Asal je terserempak, mulalah bisik-bisik mahsuri. Aku rodok juga mulut kamu tu nanti. Siapa bilang kaum adam x gosip? Lagi power weyh!

- ada pengawas pi announcement nama kitorang 13 orang suh pegi bilik mesyuarat hadap guru disiplin. satu skola la dengar nama yang wanted sangat tu. tajam betul mata guru disiplin tu. aku ingat lagi dia cakap ayat lebih kurang macam ni:

"tiada lencana, tudung buruk macam taik!!!" tapi aku tak terasa la, sebab semua tudung aku ada lencana! kahkahkah XP nakal-nakal aku pun tudung wajib ada lencana 

- form 4, kitorang ada empat kelas. so, kami yang kelas keempat ni satu kelas failed addmath! kawad kaki la di dataran.

- gara-gara tak pakai sarung lengan, hujung tangan baju aku kena gam selotip. sakitnya hati aku dengan geng warden tettt tu! memang saja nak cari salah aku!


Form 5:

Takda denda! wkwkwkwkwkwk, time ni ada timbul rasa keinsafan sikit dalam jiwa. aman sikit palo otak warden sebab tak urus kes aku dah. takda la asyik sakit mata tengok muka aku ja asyik kena denda.

Form 6:

Lower 6, ter'escape' Subuh. So, kena lari round gelanggang basketball. Sel-sel otak belum berhubung, rembat ja baju kurung kawan bawa p denda berlari! Tak terfikir nak pakai sluar panjang. kahkahkah

Upper 6, takda dendaaa! Merdeka XP sebenarnya ada denda, tapi lepas. ahahahaha. makin lah geng warden tettt tu tak puas hati!

Aku tak ingat dah denda yang lain aku kena. Maybe denda tu takda bagi impak sweet memory untuk aku. kah! 


Ni senarai denda yang aku tak pernah kena tapi pernah kena kat student lain:

*Kalau yang couple plak kantoi, dendanya kena sanding depan student lerrr! pastu isi borang disiplin, and kena lapor dengan parents (x silap aku) 

*Engko merokok di kawasan skola, siap sedia la tali pinggang makan belakang badan kau tu!

*Kes buli? Buang/ gantung asrama! kalau rumah kau dekat, huntong lerrr. rumah kau jauh? siap sedia cari bilik sewa yang dekat dengan skola

*Jalan itik dengan kerusi kayu atas kepala pusing masjid. Dah aku cakap kawasan masjid tu luas, kena denda jalan itik lagi. Memang sakit lerrr pinggang tu!

*Baca surah Yassin sebelum masuk kelas, denda yang tak turun Subuh. Time ni aku form 5, memang takda denda la aku dapat  


Denda aku yang paling menginsafkan, solat kat dataran takda lapis apapun. Tu lah suka sangat escape solat kat masjid! Memang sakitlah dahi dengan batu kecil-kecil melekat di dahi. Laki pompuan takda excuse denda tau!

Denda yang paling best, lari pusing kawasan masjid sambil nyanyi lagu 'SEMBOYAN' gara-gara lambat pegi skola! 

Duk kat skola tu, memang kau tak dapat escape kelas pagi. Dicari sampai ke lubang cacing! Dah asrama penuh, kalau engko escape kelas memang kantoi la

Kenapa aku kena denda? Sebab aku buat salah, aku yang pegi cari masalah. Tapi, aku tak citer la dengan parents, kang kena sebijik dari parents aku! 

Aku jadi seorang insan bertaulih sekarang ni pun atas jasa dorang. Kehidupan aku kat skola penuh dengan denda. Bagi aku, denda kat skola aku ni memang power tapi tak kejam. Power sebab mampu ubah perangai pelajar yang nakal. Tak kejam sebab takda lagi student yang masuk ICU sebab denda dorang. Satu ja aku tak puas hati, dengan perangai geng warden tettt yang sengaja cari salah. 

Kalau aku tak merasa denda cenggitu, maybe aku akan terus besar kepala. kurang ajar. tak hormat orang lain. Syukur sangat-sangat aku ada kenangan dengan denda yang power cenggitu. Bohot-bohot syukriah bilang dalam filem hindustan. 

Korang boleh ja jadi nakal, tapi jangan jadi jahat. Janganlah sampai melawan, derhaka dengan guru. Tak berkat ilmu korang tu! Nakal tu pun biar berpada... tapi kalau guru tu dah ceroboh hak kehormatan engkorang, kasi backhand ja!

Ingat, 'nakal biar berpada, buat jahat jangan sekali' . Syurga seorang anak terletak pada kedua ibu bapanya, syurga seorang pelajar terletak pada gurunya.

Ni la skola aku, bumi Limauan. cantik kan?



*share la denda korang time zaman skola  :D




No comments:

Post a Comment

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb