Sunday, October 28, 2012

Murah Rezeki

Korang suma , jom ringankan jari untuk klik sini :D

Hari ni , dengan sukacitanya aku update blog . Straight to the story . Tadi , sedang syok aku dengan Syazwa kutuk-kutuk ( budak bawah umur jangan ikut sikap ini ) orang kat muka buku , tetiba fon aku bunyi . Kuarlah ringtone " My Baby You " . Blank jugak aku , sepalah yang sudi send sms malam-malam cenggini . 
Rupanya budak kelas aku yang sms suruh turun ambik donut dari Kak Aimy . Aku pun minta tolong Syazwa temankan aku ambik donut tu . Yang bestnya , Syazwa siap cakap kat aku : " Kalau Big Apple baru aku sudi temankan kau turun " . Hamboi hamboi hamboi , bersyarat pulak si kawan sorang ni . Dah tu , senyap-senyap dia send sms guna number aku kat budak tu : " Donut apa tu ? Big Apple ka ? " . Terus dia balas : " A'ah ... turunlah skang . bla bla bla ... " aku pun tak ingat apa yang dia send , sms pun dah delete . Takdanya aku mau save ...
Lepas dia send camtu , semangat betul si Syazwa bersiap untuk temankan aku turun . Tahulah dah sebulan puasa Big Apple , tapi gaya macam orang kebulur 100 hari . Lepas dapat Big Apple , dengan hati riang ria dup dap dup dap tak sabar nak makan Big Apple . Nyum-nyum ... Sebelum balik ke rumah , teringat pulak nak ganti almari dalam bilik . So , sebelum naik tu , kitorang usha-usha dulu almari dekat bawah flat . Yang mana satu almari terbaik menjadi pilihan hati . Akhirnya , kitorang pilih almari lama yang dah berkarat besinya sana-sini ( haip-haip , macam tak bersyukur jak ) .
Berat jugak nak angkat almari tu . Lebih kurang dalam 10 minit camtu , baru separuh tangga aras 1 kitorang angkat almari tu . Rumah kami pulak di tingkat 3 . Mana lagi nak pegang fon dengan Big Apple ... aisehhh , Big Apple jugak difikir . Nak angkut almari tu ke tangga pun dah rasa nak pengsan , bila rasa dah tak larat kitorang heret jak naik tangga . Dah lah badan kecik , nak angkat benda besar memang susah sikit tapi tak mustahil kan ... Big Apple dengan fon tu kitorang siap-siap angkut letak kat aras 1 . 
Rupanya , tym kami heret almari tu naik tangga ... kuat pulak bunyi bum bam bum bam . Mana dengan bunyi heretnya , dengan bunyi pintu almari tu yang terbuka-buka . Tetiba , aku nampak bayang orang berdiri di tepi tingkap dekat blok sebelah . Tersentap hati  i tym tu u olls .Terus aku gitau kat Syazwa : " Fah , ada orang tengok lah dekat tingkap " . Kami apalagi , tunduk-tunduk di tangga macam pesalah . Bila aku berdiri , erk ??? Masih ada lagi bayang tu , otomatik aku tunduk . Tak lama pastu , aku tengok balik blok sebelah ada 2 budak lelaki tengok dari tangga . Aiyooo , reaksi muka dorang macam nak telan kitorang . Takut jugak kalau-kalau dorang tu JAKSA , manatau nak marah sebab kami buat bising tym angkat almari tu . 
Tetiba , dengan loghat Kelantan : " Awak ... awak ... nak angkat almari ke ? Boleh kami tolong ? " Aits , pucuk dicita ulam pun datang . Aisehmen , peluang keemasan . Dah ada orang yang sudi hulurkan pertolongan , takkan tak nak terima kan kan kan ... pastu yang sorang lagi tanya : " tingkat berapa ? " " tingkat 3 " . " Almari lama ke ni ? Tukar dengan almari baru ... " aits , boleh ambik almari baru ? Baru aku tau ... kihkihkih ... Terus dorang tukar almari yang kami nak angkut tu , ganti dengan almari baru . Siap dengan plastik lagi u know ... 
Dengan gagah perkasanya dorang angkat almari tu , sekejap jak dah sampai di tingkat 3 . Takdalah sampai depan pintu , blok pompuan tu . Tak leh lebih-lebih , kang ada yang silap fikir . Aku dengan Syazwa pun dengan malu-malu kucing ucap terima kasih sebab tolong angkat . Pastu tak lupa jugak minta maaf sebab menyusahkan dorang pulak . Takut jugak bunyi bising tu ganggu dorang study . Al-maklumlah , skang ni bulan exam . Masing-masing nak pulun otak untuk study ... hafal itu hafal ini ... 

Erk , lupa aku . Big Apple dan fon aku tak tinggal . Hehehehe ... sampai dekat rumah , Syazwa dengan semangat yang berkobar-kobar bersihkan almari tu luar dan dalam . Aku pulak tolong nyahkan almari lama yang dah usang lagi tinggal nak roboh ( sebelum ni dah roboh 5-6 kali ) . Begitulah kalau dah habis madu , sepah pun dibuang ... ahaks ! 

Dah siap kemas semua pakaian , barang-barang yang lain ... kitorang pun ngadap Big Apple . Nyum-nyum , murah rezeki hari ni . Dapat makan Big Apple free , syukur alhamdulillah :D Dahtu , ada pulak yang sudi hulurkan bantuan angkatkan almari hingga ke tingkat 3 . Bila tengok almari tu , mesti aku dengan Syazwa senyum sendiri pastu ketawa . Memang malu dan lucu bila ingat tentang ni semua ...
Sekadar gambar hiasan , hihihi :D
^_^

10 comments:

  1. baik gak si mamat tu . hehehehe . =)

    ReplyDelete
  2. kat sini bukan setakat Big Apple ja ada. Big Orange pun ada.hehe

    ReplyDelete
  3. @AFINA : ha ah,tu lah...terkejut gak..ingtkan nak marah kami sebab buat bising~

    ReplyDelete
  4. @hnahdy : haha,apa tu Big Orange???

    ReplyDelete

  5. Asalamualaikum warrahmatulahhi wabarrakatu ada org ka x ada heheh... pakjoe datang sini lg dgn penat x habis lg bru ja sampai umh bru blk dari kampung terus buka blog yang comel nie hahaha...

    ReplyDelete
  6. baik betul dia tolong..hehe...Baca2,tergelak pulak dgn gambar bawah tu..! >_<


    dtg baca entry n follow sini..

    ReplyDelete
  7. Panjang ceritanya dan detail..hahahahha.
    Nasib baik ada hero yang menolong...baik lelakikan...hahahaha.
    Baik hati kawan awak belikan Big Apple..

    ReplyDelete
  8. @cerita best : Waa'laikumussalam,hehehe..insyaAllah ada org.alalala,cian...penat x hilang terusss terjah blog ni :D

    ReplyDelete
  9. @MarliaMarble : hehehe,alhamdulillah,nasib gak dorg tlg.ble patah gak tulang nak angkat almari tu...thanks follow dear :D

    ReplyDelete
  10. @Hanif Idrus : Ntahlah,tetiba kali ni terlalu detail pulak cerita tu...mcm cerita d kedai kopi,hehehe...

    ReplyDelete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb