Sabahan Blogger

Monday, October 8, 2012

Martabak Atau ???

Asal hujung minggu jak , mesti ada saja resepi baru yang nak dimasak . Asal ada resepi baru jak , mesti akan masak tym hujung minggu . Kali ni , kitorang bertiga plan nak buat "martabak jawa" pulak . Ni sebenarnya idea Miera dan Syazwa . Dah lama tak makan "martabak jawa" , kempunannn daaa~
Dekat Sabah , martabak lebih famous ngan nama "martabak jawa" . Tak tahu pulak aku asal usul nama tu . Yang penting aku tahu pilih , beli dan makan . Tak semestinya belakang nama martabak tu ada "jawa" jadi pembuatnya pun mestilah orang "jawa" . Nehi nehi nehi , anda silap besarrr~

Antara bahan perisa yang diperlukan~
Dicampur bersama isi martabak :p


Menggunakan tepung gandum yang dah diubah suai dengan dicampurkan marjerin + telur + air
Bulatkan tepung yang dah diuli sebulat-bulatnya


Yang ni pulak isi martabak
Ahli-ahlinya ialah ayam yang sudah dimasak secara percik lada hitam ( pastu dipotong halus dan comel ) + mushroom + kubis + telur putih 2 bijik~
Digaulkan menjadi 1 :p


Lepas dibulatkan , kita leperkan pulak dengan comel :p
Lepas tu , masukkan dalam kuali 


Percubaan pertama :(

Percubaan kedua dan seterusnya :)
Dah boleh wat kitorang bertiga tersenyum 

Erk , nak tanya sikit ... tepung terugi tu tepung gandum ka ? Aku bab-bab tepung ni failed sikit . Martabak yang kitorang wat tu langsung takda rasa martabak tapi bila masuk mulut ... alahai , sedapnya :p Betul , sesungguhnya aku tak tipu ! Tak caya , korang try lah sendiri :) Selamat mencuba , peace :p



PRACTICE MAKES PERFECT !!!








^_^

10 comments:

  1. pernah gak cuba buat murtabak guna tpg gandum..tp asyik xmenjadi je..last2x guna kulit popia lg senang....rasa pun sedap..xcaya tgk ni..

    http://wadahberbicara.blogspot.com/2011/06/murtabak-mini.html

    ReplyDelete
  2. Takut tengok rupa murtabak tu...hihihih

    ReplyDelete
  3. @Cik Honney : practice makes perfect kan

    ReplyDelete
  4. @Hanif Idrus : tapi rasanya sedap hingga menjilat jari :p

    ReplyDelete
  5. @Hanif Idrus : tapi rasanya sedap hingga menjilat jari :p

    ReplyDelete
  6. assalam, pelik tu, rupa martabak, rasa lain...apa-apapun janji boleh makan.

    ReplyDelete
  7. @abhamz hamaz : hehehe,yg penting halalun toiyibun :p

    ReplyDelete
  8. alolo..ndak mau la campur tu MSG ndak bagus utk kesihatan tau :)

    ReplyDelete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb