Wednesday, September 9, 2020

Allah Maha Mengetahui

 Assalamua'laikum uolls πŸ’‹


Betday tahun ni, dapat hadiah yang sangat bermakna 😍😍😍 Ni pun sebab mentua aku yang tegur πŸ˜‚


Betday aku 05 Ogos. Jadi, petang tu mentua aku tegur, 'Yu, makin besar pula perut kau.' Aku ketawa2 ja la sebab makin kuat makan. Tapi, sebenarnya pelik juga sebab petang2 treadmill tapi berat makin naik πŸ™€πŸ™€πŸ™€ Pastu, sambung lagi mentuaku, 'Ntah2 mengandung kali kau'. Aku pun maciammm...

πŸ™€πŸ™€πŸ™€πŸ˜ŠπŸ˜ŠπŸ˜Š


06 Ogos tu, lepas balik kijo aku singgah Guardian jap pi beli UPT yang mur2 ja. Sebab dulu awal2 kawen tu period lambat datang. Lambat dalam 8 hari camtu. Aku kawen hujung bulan 11. Haaa, start bulan 12 sampai sekarang period lambat mai padahal sebelum ni ok ja. ON TIME, lambat pun sehari dua ja. So, mentua aku perasan aku lambat period sebab kami solat berjemaah. Bila aku test subuh bulan 12 tu, naik 1 line ja. Pastu beberapa jam kemudian, kuar pula darah haid. Gitu la keadaannya sampai bulan Jun. Bulan Julai pula, lambat 10 hari. Fizikal aku pun ada perubahan. Tu aku malas beli UPT mahal2 puluh2 ringgit. 


07 Ogos, subuh tu aku try ja la UPT dengan lafaz Bismillah, kaki bgegar2 jantung bdebar2. Manatau tetiba positif. And yes, naik 2 line. Punyalaaa tekujat, tapi lom lagi gitau encik laki. Mau kasi sah dulu di klinik. Petang tu lepas skola aku balik kampung sorang. Encik laki keja belah petang, aku belah pagi. So, dia x dapat ikut balik kampung. Otw balik kampung tu, aku singgah klinik untuk scan, and yes doc cakap positif. Macam nda percaya, balik2 aku tanya tu doc

'Confirm ada ka ni doc?'

'Eya, tu na nampak kantung tapi masi kecik. betul. 1.04 cm ja. Mungkin masi awal dalam 5 minggu.'


09 Ogos tu, aku balik dari kampung.  Terus gitau khabar happy ni. Ngam lagi mentua buat makan2 sempena betday I πŸ™ŠπŸ™ŠπŸ™Š Tengkiu mother in law πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹ So, adik beradik encik laki, ipar biras semua ada and dorang pun tau dah berita happy ni 😊


15 Ogos, encik laki bawa pi klinik di Tuaran untuk scan tapi doc x jumpa kantung. Disuruh aku minum air sampai mau tkencing baru disuruh masuk balik. Tu pun doc x jumpa juga 😭😭😭 Time tu aku pikir positif ja. Mungkin sebab terlalu kecil, atau mesin tu mesin lama πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


20 & 21 Ogos, bleeding tapi macam calitan ja. Hasil dari google, tu benda besa kalau awal2 mengandung. So, aku xda la pi klinik. Cuma kurang2 buat kerja berat, slow2 bjalan sebab aku jenis jalan laju macam kena kejar anjing 🐢🐢🐢


22 Ogos, scan lagi di klinik Tuaran tapi bukan di klinik sebelum ni. Time ni darah x juga banyak kuar. Doc scan dan x jumpa kantung tapi rahim penuh darah. Terus aku gtau aku sedang bleeding and tunjukkan gambar scan 07 Ogos tu. Doc tu tengok2 tu gambar tunggang tebalik terus doc terangkan, 'Tengok dalam gambar ni, kantung bukan bulat menunjukkan x sihat. Tunggu 2 minggu, kalau masi bleeding reda kan sahaja. Tapi Allah tau, dia x bagi ujian yang melebihi tahap kemampuan hambaNya.' Sejuk hati aku dengar kata2 doc tu. Kuar juga la air mata 😭😭😭 


24 Ogos, darah kuar macam darah haid dahhh. Tapi masa tu, x juga aku pi klinik. Hadoiii, degil betulll. Aku anggap sebab terbuat kerja berat punca bleeding time tu πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


25 Ogos. Pagi tu aku pi keja dulu. Dalam jam 1.40 petang, aku minta izin balik awal sebab mau pi KKIA. Jam 4 petang baru aku dapat balik rumah. Dalam 2 jam  di KKIA tu, azab juga. Doc pun marah sebab x pi klinik awal2. Boleh pula lagi pi keja πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… Masa tu la macam2 dibuat. Serammm 😫😫😫😭😭😭 Scan nampak kantung tapi 0.54 cm. Makin kecik. Jalan di bawah pun lom buka lagi. Terus doc cakap, 'saya bagi MC 3 hari. 01/09 datang balik pi klinik. Kalau rasa sakit, terus pi hospital. Jangan tahan2 k.'

Terus aku tanya, 'tunggu jatuh ka saja lagi ni doc?'

'Eya. Kamu akan rasa sakit sangat tapi x sesakit sakit bersalin. Yang ni kalu akan rasa half dari sakit bersalin.'

Lepas isyak tu, jalan bkepit sudah sebab tetiba rasa sakit perut. Mungkin sebab di KKIA tadi. Haaa, gitu dalam fikiran aku πŸ˜‚ Masa mau tido tu, sakit perut yakmattt terus masuk pi tandas. Sebab dalam otak sakit peyut sebab mau eyakkk. Time mau bdiri tu, tetiba sakit yakmattt di bahagian rahim. Lagi sakit dari yang mula2 tadi. Cecepat aku duk balik di mangkuk jamban. Pahtu membuang kali ke2. Risau juga janin jatuh time membuang tu sebab aku mau juga tengok kan janin sendiri. Bila sudah ok, tetiba rasa ada pergerakan pelik di ari2. 

'Bulp' terus nampak benda warna kuning cair jatuh atas lantai. Automatik jatuh air mata 😭😭😭 Rasa sakit pun teda sudah. 


26 Ogos. Lepas subuh, temankan encik laki tanam janin. Dalam jam 7 lebih, gerak pi hospital. Jam 1 lebih baru dapat balik rumah 😭😭😭 Scan kali ke3, rahim sudah bersih x yah buat D&C. Pahtu jarum untuk kecutkan rahim. Sampai menggigil kelaparan aku di hospital tu πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… Dari unit kecemasan ke dewan bersalin. Pastu, diturunkan balik ke unit kecemasan. Nurse pun balik2 tanya ada rasa sakit ka teda. Aku pun jujur ja la gitau x rasa sakit. Ngilu ja πŸ˜‚ 


Sebelum tinggalkan hospital, macam2 nasihat petua dbagi oleh nurse πŸ˜… Senyum ja la aku πŸ™Š Sedih weyhhh tapi dari aku kemurungan, aku buat apa ja yang boleh buat aku happy. Yang penting, x kacau pantang aku πŸ˜‰ Lepas ni, kalau bleeding cecepat aku pi klinik. Tobat dah x buat macam yang first ni πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…



Kenangan 😊


20 comments:

  1. In Sya Allah....Allah juga yang maha mengetahui....rehat dan jangan buat kerja berat.
    *saya follow sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah, tapi kadang TERbuat juga keja berat2 πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
      tengkiu followww

      Delete
  2. takpe dik, jangan sedih usaha lagi... akak dulu masa baru-baru kawin pun ada kenangan gini... tapi selang dalam 6 ke 7 bulan akak peknen kan si AIyan tu... insyallah jangan sedih buat macam biasa, jaga diri pantang sikit jangan lasak-lasak atau angkat benda berat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, abis pantang usaha lagi dgn izin Allah 😬

      Delete
  3. InsyaaAllah semoga ada rezeki kemudiannya. Sama la ngn akak, memeri ogos...

    ReplyDelete
  4. inshaa Allah mesti ada sebab semua ni terjadi :)

    ReplyDelete
  5. Innalillah. Semoga tenang ya.
    Insya Allah ada rezeki selepas ini.

    ReplyDelete
  6. akak pun ada penglaman keguguran...kandungan masa tu 3 bln...2 kali ke klinik cucuk bg kuat...akhirnya jatuh jugak...mmg sedih..

    ReplyDelete
  7. Tahniah & takziah Nour.
    Yang 'pergi' ni dah menanti di sana. Moga Nour & suami berlapang dada. Allah nak bagi yg lebih baik Insha Allah.

    ReplyDelete
  8. Allahu..turut bersedih. Semoga Allah gantikan dengan yang lebih baik. Aaminnn

    ReplyDelete
  9. jgn sedih jgn bimbang. bak kata ustaz Ebit, kalau ada ujian yg menimpa, itu maknanya ada rahmat Allah nak beri... yg penting jg diri baik2 ya...

    ReplyDelete
  10. Allah πŸ˜₯ keep strong Nour.

    Moga Allah gantikan dengan yang lebih baik. InshaAllah.

    Pantang macam orang bersalin ya dik. Take care. Kak follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah, ameeen. on off pantang sy ni

      tengkiu sudi follow πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹

      Delete

Assalamua'laikum
Jangan lupa tinggalkan jejak anda di sini

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb