Sunday, January 20, 2013

الدعوة والخطابة

Hai semua . Last week i had a test for madah al-Dakwah . Soalan so far so good *untuk menyedapkan hati sendiri 
After get the question paper , dengan ghairahnya aku terus baca soalan . [ Haaa , ingat semua ! Baca soalan dulu kemudian faham soalan tu . Bukan main rambang saja nak tulis jawapan Tak banyak pun , 2 SOALAN JAK ! Setiap 1 soalan ada 3 lagi pecahan soalan . Haaa , hambik kau !

  : السوأل الأول 
... الدعوة الإسلامية فريضة على العباد , وهي من أشرف المهام لأنها 
Ok , baca jak soalan pertama ... tersenyum aku dalam hati . Kembang kuncup hidung macam aku ni kompom dapat jawab dengan betul . Lepas tu baca pulak soalan kedua ... -.-'
 : السوأل الثاني 
: الدعوة الإسلامية أركان لا تقوم إلا بها 
Mak aiii , apasal pulak keluar tentang rukun ??? Naik juling mata aku untuk 5 saat tengok soalan kedua . Penuh konpiden aku yang soalan rukun x akan keluar ... alih alih aku yang kena hadap soalan tu . Ekceli , memang aku tak baca langsung tentang rukun ni . Aku target soalan tentang أهداف yang keluar . Haaa , ni lah akibatnya jadi nujum mak belalang . Yang diramal x tepat ! Hadoyai ... T_T
haaa, ni buku untuk madah al-Dakwah . Kalau ada perkataan yang aku x faham , kena rujuk kamus . Tapi , kalau dah malas sangat nak rujuk kamus ... google translate kan ada ^^

Alhamdulillah , apa yang syeikh ajar tentang rujun ni ada sikit yang melekat di otak . Yang sikit itulah yang aku abadikan dalam kertas jawapan . Kalau di otak pun kosong kosong dan kosong , ok ... markah hangus begitu saja  :'(
Settle saja test tu , aku terus susun jadual aku dengan lebih kemas dan teratur supaya menampakkan yang aku ni seorang perempuan ... erk , gadis yang sangat kemas orangnya , bersopan santun dan solehah gitu . eyuwww *tetiba o.O

Dan , mempersembahkan ... "my timetable" yang bertable table 
Tadaaa !
Haaa , pandai kan aku susun jadual ? 1 hari ada 4 kelas . 

Next week pulak , test untuk مادة " Ulum Quran " . Sekali lagi , kena pulun otak sehabis-habisnya . Korang semua doakan aku ya ^^
^_^

13 comments:

  1. goodluck tau akak :) juling mata sebab belajar takpe :) kehkeh

    ReplyDelete
  2. Semoga berjaya..... =D
    Ehhh... Lamanya tak datang jenguk kat sini...

    ReplyDelete
  3. @Amanina : kihkihkih. insyaAllah study sampai x juling. thanks ya :D

    ReplyDelete
  4. @AyueJean : thanks dear. ha ah, sy pun dah lama x jenguk blog Ayue :D

    ReplyDelete
  5. as salam.. comey ajer ker hadiah nyer.. tanak join sekaki ker??

    ReplyDelete
  6. @Kuazue Mohd : waa'laikumussalam, insyaAllah... x janji ya :D

    ReplyDelete
  7. dear nak header kan? ada fb? kalau tak ada just comment at post td benda ni :
    link gmbar (kalau nak gambar)
    tulisan (nak tulis apa)
    warna tulisan
    :)

    ReplyDelete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb