Monday, February 1, 2021

Bunyi Kuat & Gegaran di Sabah 31/01/2021

 Assalamua'laikum


Kemarin, adik lelaki iaitu si Qayum whatsapp di group family tanya pasal bunyi kuat. Aku x tau apa2 diam ja dulu x reply sebab aku terfikir mungkin ada penjana elektrik yang meletup.


Pastu, nampak status whatsapp kawan update tentang bunyi kuat 2x. Kuat yang tersangat kuat. Lain dah aku fikir time ni, xkan la penjana tu meletup sampai boleh dengar di Membakut? Jauh tuuu...


Bila search di facebook, rupanya bunyi kuat tu dengar di beberapa daerah seperti Kuala Penyu, Beaufort, Sipitang & Membakut, Lawas & x terkecuali WP Labuan. 


Ada la yang post tentang pipeline Petronas di Lawas pecah lalu meletup, gempa bumi di Brunei, tjumpa bom lama lalu diletupkan di Labuan tapi tu semua khabar angin.


Pastu aku kol mama di kampung. Rupanya time bunyi kuat yang first tu mama di toilet, bapa di kebun. Ada 3x bunyi kuat disusuli gegaran. Tapi bunyi ke3 paling kuat. 


Rupa2 nya, Blazing Meteor, sonic boom berlaku macam tahun 2018 dulu. Ada saksi nampak bola api pecah dengan letupan kuat.Nasib x boleh rentas daerah, kalau x duluan aku balik kampung 6 comments:

 1. Ada baca dalam berita. Masih tidak tahu sebab kan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ah, sekejap letupan di Lawas. Sekejap gempa bumi di Brunei. Sekejap meteor. Aduhhh, poning...

   Delete
 2. Itulah tengok kat BU malam tadi depa kata bukan bom jangan sebar berita palsu hahahaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ah, ingat yg meteor ni pun sahih rupanya bukan jg πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ Risau dgn family di sana

   Delete

Assalamua'laikum
Jangan lupa tinggalkan jejak anda di sini

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb