Monday, December 29, 2014

Alkisahnya Dengan Tin

Assalamua'laikum


Zaman kanak kanak riang dulu, aku ni jenis tahan lasak. Masuk sungai keluar hutan, masuk sawah keluar kolam. Memang pening palo otak mak bapa aku dengan perangai aku dulu dulu.

Aku masih ingat lagi. Time tu kitorang kumpul reramai di kampung nak buat kenduri akikah x silap (time tu belum pindah g duk kampung). Tumbang kerbau seekor. Time arwah nenek pompuan dengan nenek lelaki  sebelah mama masih hidup, dorang rajin pelihara ayam, kambing. kerbau... erk, x ingat

Lepas abis sesi menyembelih kerbau, ingat nak blah dari area tu. Tetiba, aku nampak seekor anak ayam. kecik kecik comel comel. and, aku nampak ada tin kosong.
contoh tin

aku suruh si Boy (cousin aku yang tua 2 tahun dari aku) tangkap anak ayam tu. then, masukkan dalam tin pastu tutup. hahahahahahahahahaha, gelak jahat. dah macam mafia.

sampai skang aku xleh lupa apa yang aku dah buat dengan anak ayam tu. mati uollls kami kerjakan. mana tak matinya, lepas kurung dalam tin kami tendang golek golek tin tu. tak sangka pulak yang anak ayam tu akan pass away. memang dosa giler aku rasa sampai skang. ampun, ampun beribu ribu ampun anak ayam. suwer, aku nyesal giler.

dan skang, time dah umo matang cenggini aku takut dengan ayam betina (mama ayam)+anak ayam. lari jauh jauh choiii. so uollls, biarpun korang nakal+degil plisss jangan buli haiwan k. sesal tiada penghujung. sentiasa menghantui hidup










^_^






2 comments:

  1. berani ye tangkap anak ayam..ngamuk mak dier t

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kocik2 je berani, skang ni mmg takut...

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb