Tuesday, February 18, 2014

Anekdot Sang Merpati

Assalamua'laikum

Anekdot 1 = Ini kisah sang merpati. Seekor burung yang tidak pernah menduakan hatinya. Adakah si merpati suka berganti pasangan? TIDAK! Ia tetap setia dengan satu pasangan ke akhir hayatnya.

Anekdot 2 = Walau sejauh mana ia terbang, sang merpati tidak pernah sesat mencari jalan pulang. TIDAK! Ia tidak akan sesat kerana ia cukup menghafal jalan untuk kembali.

Anekdot 3 = Sifatnya romantis. Perhatikan tatkala merpati jantan berlagu-lagu memberi pujian, sang betina akan tertunduk malu. Pernahkah ia saling mencaci? TIDAK!

Anekdot 4 = Si merpati memahami apa erti kerjasama. Apabila membuat sarang, si jantan dan betina silih berganti terbang mencari ranting. Apabila sang betina mengeram, si jantan berjaga di luar sarang. Pernahkah melihat sang merpati saling tidak mempedulikan tanggungjawabnya? TIDAK!

Anekdot 5 = Sang merpati si burung yang tidak punya hempedu. Oleh itu, ia tidak menyimpan kepahitan sehingga membawa kepada rasa dendam. Kenalkah ia dengan perasaan sebegitu? Sudah tentu TIDAK!

Jika si merpati yang hanya seekor burung kecil mampu melakukan perkara di atas, kenapa tidak kita pun begitu juga?^_^
4 comments:

 1. Replies
  1. alhamdulillah, masih ingt weyh... bekas org bilik, 1 skola g. :D

   Delete
 2. I constantly emailed this website post page to all my associates, for the reason that if like to read it next my friends will too.  Also visit my website: voyance

  ReplyDelete

Assalamua'laikum
Jangan lupa tinggalkan jejak anda di sini

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb